Close

Odpověď na: Load cell 50kg, HX711

Úvodní stránka Fórum Hardware Senzory Load cell 50kg, HX711 Odpověď na: Load cell 50kg, HX711

#10988
Axamith
Účastník

Nejsem žádný odborník na tenzometry, jen jsem si s nimi chvíli hrál a laboroval, trochu hledal informace. Podle výše uvedeného linku jsem rozchodil měření se zobrazením na serial monitor, víc jsem si s tím nehrál, nebyl čas.
Problematika tenzometrů je trochu složitější, než se zdá. Levné nesnesou dlouhodobější (trvalou) zátěž. Tedy když je na váze dlouhodobě závaží. Tohle tenzometr za 50,- neumí, je mechanicky slabý. Další problém je tzv. tečení, má to zase spojitost s mechanikou. Jde o deformaci zatížením. Aby toho nebylo málo, do toho ještě vstupuje teplota, při pokojové teplotě je to OK, s klesající dochází k chybě měření, řádově až o celá % (bez vlastní praxe, vyčteno).
Většinu z toho lze řešit pořádným tenzometrem. Dříve se na větší hmotnosti používal pákový mechanizmus, např. 1:10. takže snímač 2 kg přes páku snímal 200 kg. To už ustupuje do pozadí, nyní jsou k dispozici snímače na desítky i stovky kg za rozumnou cenu. Ale určitě bych si pořídil snímač s větším mechanickým profilem, např. 30×30 mm, délku 120-150 mm. Samozřejmě s ohledem na požadované zatížení, na 0,5 kg není třeba takový macek, na 150 kg bych už takový pořídil. Cena kolem 1000,- a výše. Nemá smysl na tom výrazně šetřit, pokud to není jen na hraní a má to být skutečná váha.