Close

Odpověď na: aktualizování firmwaru přes uart

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino aktualizování firmwaru přes uart Odpověď na: aktualizování firmwaru přes uart

#11039
Vojtěch Vosáhlo
Účastník

No ono to odposlouchávání není nutné, ta stránka kterou jsem posílal to řeší za vás, tam je odposlech komunikace mezi arduinem UNO a Arduino IDE (respektive avrdude který je řízený Arduino IDE).
Vše co je tam vypsáno je rozhovor který spolu avrdude a arduino vedou, u každého příkazu je napsáno zkratkou co znamená a je u něj hexadecimální reprezentace.

Ukážu tady jak bych tím procházel já. Pojďme vzít první dva řádky zaznamenané komunikace z té stránky.

Avrdude/Arduino IDE:#30#20 STK_GET_SYNCH (mělo by být jen STK_GET_SYNC), Sync_CRC_EOP
Target/Arduino UNO: #14#10 STK_INSYNC, STK_OK

První je Avrdude/Arduino IDE:#30#20 STK_GET_SYNCH, Sync_CRC_EOP, to je tedy sada příkazů kterou pošle avrdude na sériový port, ve vašem případě by tyto příkazy odesílal aktualizační procesor. #30#20 je vlastně ta HEX reprezentace příkazů, první má tedy hodnotu 0x30 a druhý 0x20, to co následuje je jen vysvětlení toho příkazu jeho zkráceným názvem. 0x30 má tedy název STK_GET_SYNC a už podle názvu se dá usoudit že avrdude zjišťuje jestli je spojené s procesorem a snaží se s ním spojit. Kdyby to bylo málo, otevřu si datasheet STK500 a vyhledám si příkaz buď podle HEX čísla nebo zkratky. U tohoto příkazu bych dostal takovéto detaily

Use this command to try to regain synchronization when sync is lost. Send this command
until Resp_STK_INSYNC is received.

plus nějaké další věci. Druhý příkaz bych si opět dohledal atd…

Druhý řádek už je odpověď arduina na dotazy, přesněji Target/Arduino UNO: #14#10 STK_INSYNC, STK_OK. Opět dostaneme nazpět HEX čísla, tentokrát 0x14 a 0x10 a jejich vysvětlení. Mohl byste tedy odpověď přečíst a po jejím vyhodnocení pokračovat dál.

Příkazy u kterých je v závorce text Command that is consumed but ignored by the bootloader prakticky nemusíte posílat vzhledem k tomu že je bootloader ignoruje.

Kdyby jste tedy chtěl napsat program který by tuto komunikaci simuloval, musíte odesílat do arduina příkazy přavě jako jejich HEX hodnoty. Na odesílání by stačilo použít třeba Serial.print(DEC reprezentace prikazu, HEX);
Například pro poslání příkazu s kódem 0x30 by byl Serial.print(48, HEX);
48 je 0x30 převedeno na desítkovou soustavu.
nemělo by být potřeba posílat <CR> nebo <LF>, alespoň to není zmíněno.

Já se vám tu asi o víkendu až budu mít čas ještě ozvu s nějakým kódem, sám si to rád zkusím. Vy se zatím můžete ještě podívat na to co jsem napsal.

Hezký večer