Close

Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Otáčení solárního panelu za sluncem Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

#11853
Vojtěch Vosáhlo
Účastník

Máte to super vymyšlené a to je hodně důležité u jakéhokoliv projektu. Zaprvé máte už nějak navržené schéma? Většinou je lepší nejdříve dořešit hardware a pak až software. Taky by mě zajímalo pár věcí ohledně vašich rozhodnutí. Psal jste o teplotních čidlech. Proč byste rád použil analogová? Nic proti nim nemám ale nevím jak to bude s přesností při použití ADC (analogově digitální převodník) u arduina. Nevím jestli bude tak jednoduché zjistit rozdíl mezi 25 a 28 stupni (u některých je rozdíl třeba 10mV na stupeň celsia), pak by možná bylo lepší něco digitálního nebo použít externí napěťovou referenci (externí „zdroj“ napětí s minimálním šumem se kterým se potom porovnává napětí na analogových pinech). Bohužel nemluvím z vlastních zkušeností tak mě tu snad opraví někdo kdo analogy používá pokud melu nesmysly.

Fotorezistory můžete taky použít jen 2 místo 4. Panel by mohl při spuštění programu „proskenovat“ oblohu a zjistit kde slunce je a podle toho určit jestli je ráno nebo večer. Možná máte jiný důvod pro používání i těch pevně přichycených fotorezistorů ale já ho nevidím.

Určitě bych počítal s použitím limitových spínačů které vypnou motory když se panel otočí na určitou koncovou pozici. Ušetří vám to hodně starostí a zabere jen 2 piny.

Co se týče kódu, řešil bych to teprv až budete mít opravdu vymyšlený hardware. Pokud to ale chcete přesně tak jak jste napsal tak můžem začít makat na prográmku 🙂

Mimo to vítejte, super že se to tu tak rozrůstá

Vojta