Close

Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Otáčení solárního panelu za sluncem Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

#11856
marvik.jiri
Účastník

Dobrý den Vojto,
děkuji za reakci a první připomínky a také za přijetí.
Hardwarově to vymyšlené mám. Mechanika je brnkačka 🙂
Již se projevuje má neznalost a málo zkušeností. V žádném případě netrvám na analogovém vstupu. Chtěl bych použít teplotní čidla například DS18B20. Jsou vodotěsná takže bych s jedním mohl měřit i teplotu vody.

Samozřejmě před namontováním a zkušebním provoze program musím doladit na parapetu a výpisem na sériovou linku a s externím teploměrem vedle. Naměřené hodnoty pak zapsat do programu, tak aby fungoval dle představ a ne třeba o pár stupňů celsia jinak. Takjisto zkalibrovat světelné podmínky při použití fotodporů.

Použití 4 fotorezistorů s nichž jsou dva pevné jsem volil z toho důvodu, že by program hned věděl kde zhruba je a jakým směrem má natočit solární panel aby našel slunce. Fungovalo by to na principu rozdílu hodnot na fotorezistorech a zvolení směru natočení k tomu, který snímá větší intenzitu světla. Dále by fungovalo ovládání již jen podle těch dvou pohyblivých na panelu. Samozřejmě by vůbec nevadilo aplikovat pouze dva fotorezistory a napsat program jak uvádíte Vy. Funkce je naprosto stejná a funkční.
Vlastně máte pravdu. Slunce vychází pořád na stejné straně a tak by program věděl jakým směrem se má točit po zapnutí 😀
Zapomněl jsem uvést, že bych zařízení na noc nevypínal. Bylo by v provozu non-stop přes sezónu. Ideálně v programu dát podmínku při snížení intenzity světla zastavit program a pokračovat až ráno začne svítat znovu jej obnovit a natočit na východní stranu.

Použití koncových spínačů mám v plánu jen jsem nechtěl v prvním příspěvku rozepisovat.
Vlastně tam budou na každé straně dva. Ideálně jeden pro impuls pro Arduino a druhý jako bezpečnostní, který odstaví napájení motoru kdyby motor nezastavil.

Jirka