Close

Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Otáčení solárního panelu za sluncem Odpověď na: Otáčení solárního panelu za sluncem

#11917
marvik.jiri
Účastník

Děkuji všem za Vaše příspěvky a trpělivost se mnou.
Jako začátečníkovi mi uniká docela dost věcí a musím říci, že ne všemu co mi radíte rozumím nebo rozumím tím správným způsobem.
„posjirka“ psal, že na digitálním pinu lze snímat jen I/O a v dalším příspěvku na obrázku zapojení čidel dáte snímače teploty „DS18B20“ na digitální piny. Vždyť z nich potřebuji získat hodnoty dle teploty vzduchu a vody…

Pane Vosáhlo děkuji za výtky k chybám. Vše co Vám je divná a dotazujete se na to, jsou skutečně mé chyby a opravím je dle rad.

Zkusím ještě jednou jednoduše popsat co od programu a snímačů chci:
4x fotorezistor (http://www.the-diy-life.com/arduino-solar-tracker/)
2x teplotní čidlo (https://www.tweaking4all.com/hardware/arduino/arduino-ds18b20-temperature-sensor/)
1) po rozednění (pevný fotoodpor východ) splní min intenzitu světla = solar se natočí na východ na koncový spínač – (pevný fotoodpor východ + teplota vzduchu) splní druhou vyšší hodnotu = zapne se filtrace – dále se otáčení řídí dle rozdílu hodnot na 2x fotoodporu, který je přidělám na rámu solárního panelu. Např. R1 východní a R2 západní. – měřená hodnota na R1 je vyšší než na R2 = solar stojí => měřená hodnota na R1 je nižší než na R2 = sepne se rele a solar se pootočí k západu dokud hodnota na R1 nebude vyšší než na R2 – celé se to opakuje až na koncový spínač na západě – následně při poklesu hodnoty na pevném západním fotoodporu se program zastaví taktéž.

Dále je v programu podmínka, nadřazená fotoodporům R1 a R2 a čidlu vzduchu. Jedná se o snímač teploty vody.
Pokud je program v provozu (zapnuta filtrace a natáčení dle R1 a R2, ale bude překročena teplota vody (např.28°C) budou se vyhodnocovat data z pevného východního a pevného západního fotoodporu – určí se menší hodnota a k té se solar natočí až na koncový spínač tak, aby na solar dále nesvítilo sluníčko, ale schovával se do stínu.

Snad jsem to popsal pochopitelně 🙂