Load cell 50kg, HX711
Úvodní stránka › Fórum › Hardware › Senzory › Load cell 50kg, HX711
- Toto téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Axamith a poslední změna proběhla před 7 roky a 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
22.3.2017 v 20:52 #10850lkvapilÚčastník
Zdravím,
potřeboval bych pomoc se zapojením TOHOTO váhového senzoru.
Koupil jsem si převodník HX711, stáhnul jsem knihovnu ODTUD..
Sestavil obvod podle TOHOTO schématu a nedaří se mi zprovoznit..
Nenašel jsem moc schémat ohledně těchto váhových senzorů s 3 drátama.
–Arduino klon CH340Díky za každou radu
S pozdravemKvapil
3.4.2017 v 7:12 #10970AxamithÚčastníkV podstatě jsem nenašel nic jiného na tří vodičové zapojení, než máš ty https://i.stack.imgur.com/xYqBx.jpg
Obecně se tenzometry používají se 4 vývody, ty se třemi jsou taková laciná náhražka. Doplňkové odpory (jejich kvalita) budou dost výrazně ovlivňovat výsledné měření.
Tady je hotové řešení, která krom klasického 4 vývodového tenzemetru využívá i 3 vývody. https://learn.sparkfun.com/tutorials/load-cell-amplifier-hx711-breakout-hookup-guide
Se 4 vývody mi to jelo na první dobrou.
Na co to chceš používat. Ty hodně laciné tenzometry nejsou žádná sláva, zkus provést několik měření se stejným závažím a uvidíš rozdíly. A zkus to samé při různých teplotách. Budeš se hodně divit, pro rozumnou aplikaci, která má dávat slušné výsledky je potřeba trochu slušné snímače.3.4.2017 v 19:34 #10985lkvapilÚčastníkNejprve jsem chtěl ty levné zprovoznit. Jenže se mi vůbec nedaří, a tak asi objednám, jak říkáš ty dražší. Nešly by 2 váhové senzory (každý o 20kg) zkombinovat, tak, že by mohly naměřit až 40 kg (s jedním breakout boardem) ? Nebo je to blbost :D. A poslední dotaz, jestli naměří 10kg a 100kg váhový senzor stejné hodnoty, nebo bude velký rozdíl hodnot ?
3.4.2017 v 22:14 #10986lkvapilÚčastník4.4.2017 v 11:09 #10988AxamithÚčastníkNejsem žádný odborník na tenzometry, jen jsem si s nimi chvíli hrál a laboroval, trochu hledal informace. Podle výše uvedeného linku jsem rozchodil měření se zobrazením na serial monitor, víc jsem si s tím nehrál, nebyl čas.
Problematika tenzometrů je trochu složitější, než se zdá. Levné nesnesou dlouhodobější (trvalou) zátěž. Tedy když je na váze dlouhodobě závaží. Tohle tenzometr za 50,- neumí, je mechanicky slabý. Další problém je tzv. tečení, má to zase spojitost s mechanikou. Jde o deformaci zatížením. Aby toho nebylo málo, do toho ještě vstupuje teplota, při pokojové teplotě je to OK, s klesající dochází k chybě měření, řádově až o celá % (bez vlastní praxe, vyčteno).
Většinu z toho lze řešit pořádným tenzometrem. Dříve se na větší hmotnosti používal pákový mechanizmus, např. 1:10. takže snímač 2 kg přes páku snímal 200 kg. To už ustupuje do pozadí, nyní jsou k dispozici snímače na desítky i stovky kg za rozumnou cenu. Ale určitě bych si pořídil snímač s větším mechanickým profilem, např. 30×30 mm, délku 120-150 mm. Samozřejmě s ohledem na požadované zatížení, na 0,5 kg není třeba takový macek, na 150 kg bych už takový pořídil. Cena kolem 1000,- a výše. Nemá smysl na tom výrazně šetřit, pokud to není jen na hraní a má to být skutečná váha.5.4.2017 v 13:28 #10999lkvapilÚčastníkJeště bych potřeboval tedy poradit. Chtěl bych měřit plynové váhy, které važí cca 20kg. Takže jsem vybral TENTO sensor. Měří 50kg. Pochopil jsem to dobře, že se „“tlačí““ doprostřed toho senzoru. Má šíří 30mm.
Tak jestli byste mi ho doporučil, protože se mi nechce utrácet 40USD za jeden. 🙁Díky
S pozdravemKvapil
5.4.2017 v 13:56 #11000AxamithÚčastníkMám mezery ve vzdělání, nevím, co to jsou plynové váhy. Ale i tak, nechci se vyjadřovat ke kvalitě konkrétního senzoru, na to nejsem odborník ani náhodou.
Tento typ senzoru se podepře na jednom konci a tlačí se na druhý, při deformaci se mění hodnota odporů v můstku tenzometru. Na tomto videu je to hezky vidět, jak má být upnutý (čas cca 4:15) https://www.youtube.com/watch?v=bylvdyOefXo5.4.2017 v 14:52 #11001lkvapilÚčastníkAha. Tak já to risknu a objednám to. Díky za pomoc
7.4.2017 v 9:32 #11046AxamithÚčastníkJeště jsem trochu prohledával své uložené linky. Tady je velmi detailně vysvětlena problematika vážení tenzometry, zpracování signálů, ukázkové kódy atd.
Tady je další skvělý článek o speciální desce OpenScale, určené přímo ke zpracování signálu z tenzometrů a teplotního čidla.
Deska není zrovna levná, OpenScale na eBay, ale zřejmě to bude slušný výrobek. Zde je kompletní dokumentace. nemám s tím žádnou zkušenost, ale možná se někdy odhodlám a zkusím ji pořídit.
10.4.2017 v 13:05 #11087AxamithÚčastníkNašel jsem ještě jeden zajímavý článek o propojení 4 senzorů s třemi vývody do můstku.
http://mikroelectron.com/Product/Human-scale-load-cell-sensor-50kg/ -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.