Close

Odpověď na: ovladani klapky privodu vzduchu

Úvodní stránka Fórum Hardware Motory ovladani klapky privodu vzduchu Odpověď na: ovladani klapky privodu vzduchu

#10119
Aleš
Účastník

Když chce, tak tu hodnotu otevření klapky číst může. Výstup byl tuším 0-10V, takže by stačil udělat odporový dělič. Zapojit 2 odpory do série, např. 4k7. Jeden konec na zem, na druhý konec signál z klapky, a prostředek na analogový vstup Arduina.
To schéma převodníku by fungovat mohlo, jenom ten kondenzátor 1uF mi přijde málo. Bude potřeba s tím trochu laborovat. Ovládání bude analogWrite(), jak píšete.
Já osobně bych tam dal 4 tranzistory na 4 piny arduina, a nastavil na nich napětí 2,5V, 5V, 7,5V a 10V. Takže klapka by se otevírala 0-25-50-75-100% podle toho, který tranzistor by sepnul. Vyhnete se problémům, že ten převodník bude dělat nějaké kraviny, a klapka bude kmitat sem-tam, protože jednou bude na kondenzátoru 5V, a za chvilku 5,5V, což se u takto jednoduchého převodníku a řízení pomocí PWM dá celkem očekávat.
A jestli je to s tím kouřením tak, jak píše posjirka, tak bych ještě připojil čidlo MQ135, které by zjišťovalo jestli kamna kouří, a podle toho by otevřelo, nebo přivřelo klapku 🙂