Close

Odpověď na: Due

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Due Odpověď na: Due

#10417
posjirka
Účastník

to hcdady:
ledka je opravdu součásti optočlenu. to schéma jsem si nevymyslel a je pouze zkopírované z webu. Když na ně koukám, tak tam není nic co by nemělo fungovat. Otázka spíš zní, jeslti si neodpálil FET. Je citlivý na statiku. Napětí 1,1V i přijde hraničně málo. Změř si jaký napětí máš na GATE FETu (uzel mezi R2, R3 a Q1) když přivedeš 3,3V na ledku otočlenu a kolik tam je když to npětí na optočlen nepřivedeš.

to vojtech:
na tom zapojení není na pohled nic nefunkčního. Tranzistor je součástka, která se dá zapojit různými způsoby. To co poisuješ je zapojení jako zesilovač třídy A nebo spínač. Tady je to velmi podobné, jen FET má trochu jiné podmínky. Odpor R3 přizemňuje GATE aby se FET sám neotevřel a po ztrátě napětí na GATE rychle zavřel. Přes tranzistor optočlenu se přivede ovl.napětí na GATE, které tranzistor sepne.
Výhoda tohoto zapojení je. že se neneguje signál, takže když přivedeš napětí na LEDku optočlenu, tak se přivede napětí i GATE FETu.
Právě v zapojení optočlenu proti zemi by se tahle funkce obrátila. Dokud bys nepřivedl napětí na ledu optočlenu, tak by byl FET otevřen.

teď mě zarazil ten odpor R2. 100R je pro 24V strašně málo. Ve výsledku má IRF540 max. mezní proud pro GATE 1mA. Takže na tom odporu je ztráta 0,1V. Takže z 24V moc neubere a pere plný napětí do GATE. To by FET odpálilo. Měl by tam být odpor tak 47k – 100k.