Close

Due

  • Toto téma obsahuje celkem 28 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Luke_CZ a poslední změna proběhla před 7 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 29)
  • Autor
    Příspěvky
  • #10250
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdo nemáte zkušenost s oboustranným převodníkem. Jinak jak z 3,3V due ovládat 5V příslušenství. Hlavně potřeboval bych převádět pwm signál. A ten oboustranný převodník (I2C UART SPI Level konvertor 3V – 5V) co jsem si pořídil funguje akorát z 5 na 3. obráceně ne. Tedy jestli nedělám něco špatně. Nemáte někdo zkušenost s nějakými jinými převodníky. Za pomoc děkuji David

    #10253
    Zbyšek Voda
    Správce

    Dobrý den, já mám dobrou zkušenost s tímto převodníkem http://www.hwkitchen.com/products/logic-level-converter/. Použil jsem ho v několika projektech a funguje bez problému.

    #10254
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, děkuji za tip. Mám objednáno a uvidíme :-). David

    #10380
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, tak mě dorazily převodníky sice ty samé co už mám, ale to nevadí. Chtěl bych se zeptat jestli s nimi někdo nemá zkušenosti. Zapojil jsem je takto LV – 3.3V, HV – 5V, GND -GND, LV1 – 3,3V, a na HV1 když nic nepřipojím tak to ukazuje 5, ale když připojím mosfet tak mě to ukazuje jen 2,5V, ale mosfet to samozřejmě nesepne.
    Nevíte náhodou co dělám špatně David

    typ mosfetu
    http://www.santy.cz/moduly-rele-c33/sa0269-i277/ (jen podotýkám, že sice píšou, že se dá ovládat 3,3V, ale podle mě to nejde, protože na unu to běží bez problémů ale na due ne a ne)

    #10383
    posjirka
    Účastník

    myslim ze je na miste otazka na co to potrebujes. jestli pro pwm regulacu jak z textu dedukuji tak je treba uvest i o jakych vykonech se bavime. ve vetsine pripadu staci obycejny bipolarni tranzistor a lidi tam cpou fety ktere se stejne naplno neotevrou.

    #10384
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, potřebuji ovládat hydrauliký elektroventil. Cívka je na stejnosměrných 24V a potřebuje necelé 3A. A musím říct, že uno si s tím mosfetem poradilo bezproblémově. Jenže jsem software trochu vylepšil použil dotykový display a unu už se nechtělo tak moc pracovat. Due moji modernizaci zvládá levou zadní, jenže já bohužel nezvládám přechod z 5 na 3,3v. A tak jsem si říkal, že nejsnažší cesta pro amatéra bude převodník. Všude je samý obrázek se zapojením, ale mě to nějak nefunguje. A pro vysvětleni ten mosfet jsem použil, protože to je hotový obvod který si koupím. Kdyby se prodával podobný obvod s bipolárním tranzistorem, rád si ho koupím. Ale navrhnout ho sám to je pro mě vysoká dívčí.
    Každopádně za jakoukoliv radu děkuji, protože sem v koncích.

    #10387
    posjirka
    Účastník

    tak jsem se na ten modul díval a je tam použit IRF520. Ten má při Ugs =4V proud cca 0,2A až od Ugs = 5V má skoro 3A. viz datasheet
    https://arduino-info.wikispaces.com/file/view/irf520.pdf
    list č.4 vpravo nahoře. Proto to nefunguje jak má.
    Vidím 2 cesty:
    Buď použít jiný modul např. ten 4. na tomto odkazu:
    https://arduino-info.wikispaces.com/Brick-4ChannelPowerFetSwitch
    má vstupy řešeny přes optočlen a tím spíná vyšší napětí než toje 3,3V.
    Druhá varinata je udělat vlastní modul. ćetl jsem že si nevěříš v dělání tiš´táků, ale věř mi že pomocí univerzálního PCB ( třeba http://www.santy.cz/vyvojove-desky-c3/pcb-otvory-1mm-oboustranna-deska-30x70mm-i161/ ) by jsi to zvládnul v pohodě. koupit pár součástek za cca 30kč, k tomu tu univ. desku 2x dvojsvorky do tiš´táku a za chvilku máš hotovo. Kliděn udělaj 1 část té 4 desky. jestli se na to necítíš, tak určitě najdeš v okolí nějákého bastlíře, nebo střední školu, kde se s nějákým mistrem určitě domluvíš…

    #10390
    hcdady
    Účastník

    Děkuji za radu, přiznám se že ten 4x mosfet jsem si objednal, ale jelikož přijde až za měsíc tak jsem se stavil do prodejny součástek, jste mě trochu vyprovokoval :-), z pájení strach nemám ale spíš z toho sestavení na nic zkusit to jde i přes nepájivé pole tak uvidíme.

    #10393
    hcdady
    Účastník

    Ještě takové ujasnění jsem fakt amatér v tomhle. Reaguji na doporučený odkaz od posjirky. V příloze přikládám schéma na které se ptám. Na konektor S1-3 přivedu PWM 3,3V z arrduina DUE, to VCC není potřeba ani zapojovat jestli to dobře chápu. U toho optočlenu 4N35M pin 3 a 6 nezapojuji. VPP je +24V a X1-2 je kostra připojená k ovládanému přístroji?

    A ještě jeden technický k tomu tranzistoru ta šrafovaná čára značí ty kovový záda s dírkou na šroubek a ty musí být také ukostřená?

    Teď když to po sobě čtu tak si uvědomuji, že v tomhle oboru jsem hrozná lama. Jestli někoho urážím, že neznám základy tak se dopředu omlouvám, ale kdyby měl někdo ochotu mě zkontrolovat budu rád.

    #10395
    posjirka
    Účastník

    vstup PWM :
    – S1-1 – zem
    – S1-3 – signál

    zátěž (ventil):
    – X1-1 – „+“ zátěže
    – X1-2 – „-“ záteže

    napájení:
    – X2-1 – +24V
    – X2-2 – -24V

    kovové tělo nemusí být uzěmněno a pozor je to většinou spojené s prostředním pine.
    4N35M opravdu piny 3 a 6 nezapojuje a klidně použij i něco dostupnějšícho PC817:
    https://www.gme.cz/pc817d-k10101d
    jen má trochu jinak packy.
    Do nepájivého pole bych to nesázel, nebo vyhoří. Je dělané na proudy do 0,5A a kontakty drží jak pes ježka.
    Použij univerzální PCB a zapájej to přimo.
    Existuje i pár programu pro návrh PCB zdarma:
    http://www.fritzng.org
    http://www.circuit.io
    ….

    #10413
    hcdady
    Účastník

    Tak jsem to sletoval a kupodivu nefunguje, jen takový technický dotaz u toho optočlenu jak je v něm kreslená ta světelná dioda to je asi součást toho optočlenu, že ? To jsem asi naletoval zbytečně. No nic vyměnil jsem ho za jiný, ale stejně nic. Jen se chci zeptat když je v cestě ten 470 rezistor tak mi to ovládací napětí srazí u optočlenu z 3,3V na 1,1V to stačí na sepnutí? A ještě jeden dotaz X1-1 a X2-1 jsou vlastně přes to VPP propojeni jestli to dobře chápu.
    Za odpověď děkuji.

    #10414
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Otázka spíš na jirku a Zbyška. Když kouknu do schématu, tranzistor v optočlenu je NPN že? Ono se dá NPN tranzistorem spínat tímto způsobem? Celou dobu žiju v tom že musí být na emitoru hlavní zdroj, tzn. VCC nebo GND a na kolektoru je zátěž, to co spínám. Také jsem si myslel že NPN mi povede jen „zemi“ pokud se sepne (je na bázi VCC), a ne VCC. Asi bych tu vůbec neměl být když tohle nevím ale rád se dozvím jak to je.

    #10417
    posjirka
    Účastník

    to hcdady:
    ledka je opravdu součásti optočlenu. to schéma jsem si nevymyslel a je pouze zkopírované z webu. Když na ně koukám, tak tam není nic co by nemělo fungovat. Otázka spíš zní, jeslti si neodpálil FET. Je citlivý na statiku. Napětí 1,1V i přijde hraničně málo. Změř si jaký napětí máš na GATE FETu (uzel mezi R2, R3 a Q1) když přivedeš 3,3V na ledku otočlenu a kolik tam je když to npětí na optočlen nepřivedeš.

    to vojtech:
    na tom zapojení není na pohled nic nefunkčního. Tranzistor je součástka, která se dá zapojit různými způsoby. To co poisuješ je zapojení jako zesilovač třídy A nebo spínač. Tady je to velmi podobné, jen FET má trochu jiné podmínky. Odpor R3 přizemňuje GATE aby se FET sám neotevřel a po ztrátě napětí na GATE rychle zavřel. Přes tranzistor optočlenu se přivede ovl.napětí na GATE, které tranzistor sepne.
    Výhoda tohoto zapojení je. že se neneguje signál, takže když přivedeš napětí na LEDku optočlenu, tak se přivede napětí i GATE FETu.
    Právě v zapojení optočlenu proti zemi by se tahle funkce obrátila. Dokud bys nepřivedl napětí na ledu optočlenu, tak by byl FET otevřen.

    teď mě zarazil ten odpor R2. 100R je pro 24V strašně málo. Ve výsledku má IRF540 max. mezní proud pro GATE 1mA. Takže na tom odporu je ztráta 0,1V. Takže z 24V moc neubere a pere plný napětí do GATE. To by FET odpálilo. Měl by tam být odpor tak 47k – 100k.

    #10418
    ArduXPP
    Účastník

    Dotaz, na gme.cz jsem koukal do pdf o IRF540, a nemohu najít informaci, že má u GATE 1mA . Pod čem se tato hodnota hledá ?

    #10419
    hcdady
    Účastník

    tak jsem to přeměřil na pinu S1-3 jsou 3V na optočlenu 1) 1,1V, 2) gnd 4) 0,8 V, 5) 24V a mezi R2, R3, Q je 0V, já si myslím že ten optočlen vůbec nespíná. A ještě teda k tomu R2 tak myslíte že má být 100K

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 29)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.