Close

Analog in a malé záporné napětí

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Analog in a malé záporné napětí

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2971
    hefi
    Účastník

    Ahoj, jednu Ni-MH baterii (1,2V, při přebití 1,4V) připojím mezi zem a analogový vstup, abych změřil její napětí.
    1) Co se stane, když tam uživatel nacpe baterii obráceně? Přežije to analogový vstup Atmega328P-PU ?
    2) Co se stane, když je v držáku správně orientovaný měřený Ni-MH článek a uživatel vypne napájecí napětí? Během pár vteřin vybíjení kondenzátoru za zdrojem, poklesne napětí Vcc na procesoru pod 1,2V, které jsou na analogovém vstupu. Vadí to procesoru?
    Předem díky.

    #2974
    tomajstr
    Účastník

    tam můžeš dát diodu, když to tam uživatel narve obrácené, dioda se zavře a arduino bude zachráněno 🙂

    #3002
    lukbe
    Účastník

    V případě problému č. 1 by se dala použít již zde zmiňovaná dioda. A jinak u problému 2, mne napadá použít nějaký obvod, kdy v případě že vstupní napětí klesne = vypnutí tak se i odpojí připojená baterie. Ale osobně si myslím že připojená baterie na analogový pin v případě vypnutí arduina ničemu neuškodí.

    #3005
    lukbe
    Účastník

    Jinak to odpojení by bylo možné realizovat pomocí relé, tak že po spuštění arduina se relé hned sepne–>> měří se U baterie a po odpojení arduina od napájení se relé odepne.

    #3024
    hefi
    Účastník

    Díky za odpovědi.
    Zkusím dát na + článku diodu, za ni měřící PIN a přes velký odpor na zem. Musím změřit, o kolik posouvá napětí. U tak malých proudů se budu pohybovat v tom koleni charakteristiky, tak uvidíme.
    Alternativou by bylo dát diodu v závěrném směru paralelně k článku. Ta by žádný úbytek nezpůsobovala. Jenže když to nějaké trdlo otočí, ochráním sice procesor, ale nemohu zaručit, že mu článek ve zkratu třeba nebouchne.

    Ta druhá věc, vypnutí napájecího napětí, teď jsem k tomu viděl hezkou aplikaci u LM317 zdroje. Mezi vstupní napětí přes 30V a výstupní napětí regulované od 2V byla zapojena dioda v závěrném směru. Normálně zavřená. Pokud se ale odpojí napájecí napětí a kapacita na výstupu je vyšší než ta na vstupu, klesá napětí vstupu pod výstupní, otevře se dioda a vstup je „živen“ z výstupních kondenzátorů. Na elektronice zůstává pouze napětí diody 0,7V a nic se nezničí.

    #6462
    rob.brno
    Účastník

    článek připojuj na analog. vstup přes odpor, který při otočení polarity vstup ochrání. Na vstupech atmegy jsou připojeny ochranné diody vůči zemi a VCC, takže veškerá napětí mimo intervalu od asi -0,3V až VCC+0,3V „zkratuje“. Ten odpor omezí zkratový proud, takže zvol vhodnou velikost např. 10k(max. proud při 1,4V do vstupu bude 1,1/10000).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.