Close

Arduino nano a laserová gravírka ala čajna

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Arduino nano a laserová gravírka ala čajna

Označeno štítky: 

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 24)
  • Autor
    Příspěvky
  • #6715
    Rabinjakob
    Účastník

    Zdravím mám malý problém mám laserovou gravírku z číny je ovládána Audrinem nano a sw Bendbox vše mám nainstalované nastavené jak má být krokáče jedou jak mají akorát mi nespíná laser .Jak zjistím který pin by mohl být od spínání toho laseru? v sw nastavuji hodnotu 12 jak u nuly tak i jedničky .můžu zaslat sw – firmware i s návodem popř foto desky jestli to pomůže dost mně to štve .. Už sem na desce měnil mosfet který sem myslel že je špatný ale pravděpodobně je ok.. Tak fakt nevím a jsem v pasti

    #6716
    Rabinjakob
    Účastník

    Ještě dotaz … Můžu třeba signál z arduina poslat na jiný pin ?

    #6726
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Ahoj,
    nejlepší by bylo poslat jak originální program arduina tak obrázek desky. Pak se s tím dá něco dělat 😉

    #6727
    Rabinjakob
    Účastník

    sw je zde http://uloz.to/xdvNBbJt/benbox-rar heslo pro stažení je ryba fot dám zítra. Nafotím jak bude víc světla . v archívu je firmver i ovládací sw + návod.co se týče desky asi sem to tu psal ale klidně zopakuji jde o arduino nano v3 ta je osazena na druhé desce kde jsou 2 drivery pro krokové motory + pár odporů jeden kondík a mosfet p60nf06.Mně jde v podstatě jen o to jestli to můžiu přeměřit který pin by to měl být a eventuelně někde přepsat abych to přemostil na jiný výstup kdyby ten puvodní byl špatný ale kdyby nic o nic nejde uznali mi reklamaci a poslali mi novou desku.

    #6728
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Jen tak mimochodem proč uloz.to píše: Nalezen virus: Win32:Malware-gen 😀

    #6730
    Rabinjakob
    Účastník

    tak to netuším .testoval sem to avgčkem a nic tam nebylo .

    #6731
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Po tom co jsem projel to co si poslal je nám to vlastně k ničemu, oni k tomu dali jen .hex soubor který už je zkompilovaný a nedá se přeložit zpět do „srozumitelného“ jazyka. První věc co bych zkusil je kliknout na „Laser Control,“ (to už si asi zkoušel) pokud se laser nesepne zkusíme ještě něco zítra až pošleš fotku. Kdyžtak budeš měřit 😉

    #6733
    Rabinjakob
    Účastník

    Právě já už skoušel kde co věnuji se elektronice už nějaký pátek konkrétně řízení cnc strojů asi 6 let mám mini frézu ta jede na machu a tošibáckem čipu ale toto mně sice nadchlo ale taky naštvalo . Měřil sem vše co je běžné dokonce sem přepájel všechny spoje “ přeci je to jen čajna“ ale na nic sem ztm nepřišel . O automatizaci něco málo vím akorát ta deska jak sem viděl její rozpis výstupů a vstupů tak sem z toho moc moudrý nebyl . Konkrétně výstup a vstup 12 .to mi stačí najít to si proměřím . Kdyžtak můžu hodit prt scr firmwaru převedeného přímo z té desky tam by to mohlo být čitelné protože třeba to může šifrovat ten sw pro ovládání .. aspon myslím . Každopádně pošlu zítra fotky.

    #6736
    Rabinjakob
    Účastník

    Zdravím a přidávám slibované foto desky snažil sem se je udělat jak jen nejlépe šlo.

    #6744
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Podle těch fotek mě napadá pár věcí které by mohli být problémem.
    1) Tohle jen tak tipuju podle obrázku ale pokud jsem správně počítal tak na desce je „slot“ pro arduino který má 16 děr, arduino má ale jen 15 pinů (můžeš mít arduino špatně posunuté, zkus ho posunout tak aby byly stejně země… to asi máš :D). Další věc je že na hlavní desce je vyznačený pin D12 jako 3 z prava, pokud bvy si ale srovnal země měl by být na desce označený pin D12 vlastně D11 na arduinu… je možné že se to jen z obrázku zdá ale myslím že jsou tam kapku přehozené piny. Řešení pro tohle by bylo nastavit pin D11 pro laser a né D12.
    2) Druhá věc je že jsem si u mosfetu všiml přepínače napětí. Bylo by možná dobré zkusit najít zda máš 5v nebo 12v diodu pro vypalování… Pokud nevíš a nebo víš a máš to nastavené správně, zkusil bych měřit napětí na těhle pinech, možná nám to něco řekne…
    3) Třetí a taky docela možná varianta je že máš divné arduino nebo něco s ním. To co je na obrázcích totiž rozhodně není originální Arduino Nano (alspoň pokud vím). Vypadá spíš jako nějaký čínský klon, proto je možné že není třeba správné mapování pinů. Mohl by si zkusit vyndat arduino, nahrát do něj jednoduchý program na sepnutí pinu D12 a zkusil přeměřit zda je všechno správně.

    Tohle jsou věci co mě napadly ale je možné že je v tom ještě něco, zkus nějakou z těch věcí (nejpravděpodobnější je asi ta 1.) a pak napiš výsledky 😀 Držím palce.

    #6745
    Rabinjakob
    Účastník

    Varianta č jedna odpadá protože to by mi nejely ani krokové motory a ty reagují skvěle .Nejvíc mně ale zaujala varianta z přehozením pinu to sem chtěl udělat i dřív ale nevěděl sem který můžu použít tak se pokusím o to a pak se uvidí. Zatím díky moc ozvu se co dál.

    #6746
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Ještě jen tak navíc, zkoušel jsem se podívat do komunikace software s arduinem a když dám zapnout laser vyleze na mě zpráva která obsahuje údaj o intenzitě laseru 0-255 a také nějaký P údaj, konkrétně P0. Teoreticky by tedy sw nemusel poslouchat a mohl by pouštět signál na pin 0 ale to jen tipuju. Kdyby nevyšlo přehození pinu v sw zkus nahrát do arduina ten jednoduchý program který dá pin D12 a radši asi i D11 na jedničku, pak arduino osaď na desku a zapni, laser by měl naskočit 🙂 Jinak prakticky stačí i bez arduina dostat D12 nebo D11 na 5v …

    #6747
    Rabinjakob
    Účastník

    audrino je ok ted sem měřil pin 12 a je ok zrada je jinde tzn v druhé desce

    #6748
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    A když pošleš 5v z napájení desky na pin D12 nebo D11?
    Mimochodem nemohl by si poslat ještě jednu fotku z blízkosti na ten mosfet a přepínač napětí, jako ze spoda kde jsou vidět spoje..

    #6749
    Rabinjakob
    Účastník

    Hodil sem to klasicky na pin 12 a při vypnutém laseru je nulová dodnota a u zapnutého j necelých 5v

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 24)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.