Close

Arduino vozítko – pohyb o pevně danou vzdálenost od "zdi"

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Arduino vozítko – pohyb o pevně danou vzdálenost od "zdi"

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel posjirka a poslední změna proběhla před 7 roky.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11193
    Kubinna
    Účastník

    Zdravím,

    sestavil jsem si arduino vozítko typu 4WD (Arduino Uno, 4x motory, servo, ultrasonický senzor, l298n, hc-05). Auto se pohybuje jako tank (dvě kola na dané straně se pohybují stejně rychle).

    Po úspěšného dokončení ovládání pomocí vlastní mobilní aplikace, jsem se pustil do problému, kde je nutné, aby auto jelo co s největší možnou přesností o danou vzdálenost od „zdi“.

    Jako první mě napadlo použít PID regulátor (prozatím jsem používal tento typ řešení regulace, převedený pouze na vzdálenost z ultrasonického senzoru). Bohužel přes všemožnou snahu nastavování jsem prozatím nesehnal takové konstanty, které by mi poskytly přijatelnou přesnost.
    Protože jsem začátečník obracím se na Vás s prosbou o jakékoli nápady, které by mi pomohly tento problém vyřešit a získat tak co nejpřesnější jízdu o danou vzdálenost od zdi.

    Předem děkuji za pomoc.

    #11194
    posjirka
    Účastník

    moc nechápu problém. přesnou vzdálenost od zdi. tím myslíš jako vzdálenost od startu nebo distance od překážky během jízdy? v jakém směru má být ta vzdálenost? o jaké hodnotě se baví me? jakou rychlostí se vlastně pohybuje to auto? ….

    #11200
    Kubinna
    Účastník

    Postup bude následující:
    Uživatel umístí auto ke zdi a nastaví vzdálenost, kterou má vozítko udržovat od zdi (vzdálenost vozítka ke zdi). Auto zjistí jak daleko je od zdi a snaží se co nejrychleji dostat na danou vzdálenost a udržovat ji (i přes nerovnost stěny).
    Pro rychlost používám PWM, ve výše zmíněném kódě (PD regulátor) používám základní rychlost 100, pokud auto udržuje správnou vzdálenost. V případě špatné vzdálenosti je použito až 150.

    #11201
    posjirka
    Účastník

    ok to chápu, ale o jaké vzdálenosti se bavime?

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.