Close

Čtečka čárového kódu

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Čtečka čárového kódu

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11294
    Mikky01
    Účastník

    Zdravím příznivce Arduina,
    jsem v této oblasti úplný laik, i když nějaké zkušenosti s elektronikou mám.
    Líbí se mi nabízené možnosti, které bych rád využil, ale bohužel nevím jaké komponenty použít a z jakého obchodu je koupit.
    Jedná se o čtečku čárového kódu.

    Jak by měla čtečka fungovat?

    Jako počítadlo kusů s displejem 0-99999

    1. kus projede přes optický senzor(bez odrazky) pošle impuls pro vyfocení kódu (není potřeba jestliže čtečka umí načítat kódy automaticky). Jaký senzor použít?
    2. načte jedinečný čárový kód
    3. uloží jej do paměti
    4. vyhodnotí duplicitu
    kód byl již použit – nic nedělat 0
    kód nebyl použit – přičte k počtu 1
    5. Reset tlačítko pro vynulování kusů a vymazání paměti

    Děkuji za pomoc.
    Michal

    #11319
    posjirka
    Účastník

    obavam se že by to chtělo spíš raspbbery pi.
    skener na čárový kod sice jde koupit i ve verzi pro arduino, ale levnější a standradní bude přes USB rozhraní, což Arduino moc nepodporuje. resp. podporuje sebe jako usb host nikoliv jako master. Na to jsou speciální shieldy, no ve výsledku tě to vyjde dráž než základní raspberry pi. Akorát to programování v pythonu 🙂
    Do toho jsem ještě nepronikl.

    když se dívám na strýčka googla tak ej tam toho mraky. omlouvám se, nebudu to procházet, jen jsem si pustil první video a tam byla čtečka za pomocí webkamery.
    mrkni na googla a uvidíš. Dej kdyžat vědět jak jsi dopadl:

    https://www.google.cz/search?q=raspberry+pi+barcode+scanner&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=nukIWcbwGcbR8gfh2azoDA

    #11320
    petan
    Účastník

    Dělají se čtečky čárových kódu s RS232. Pak jednoduše vytvořit pole, ve kterém budou uložené načtené kódy. Kus projde čidlem, uloží se kód do mezipaměťi, porovná se z databází. Pokud už existuje nepřidá se, jinak ano. Připočte se kus a jede se dál. Rozhodně by to bylo zajímavé na velikost paměti a rychlost porovnání – ideálně nějaký optimalizace…třídění apod.). Asi bych se to nesnažil nacpat do nějakýho mrňavýho Arduina ve stylu Nano apod.

    Problém akorát s tou čtečkou, protože s RS232 jsou dražší. Většinou fungují jako klávesnice. Načtený kód se jakoby napíše na klávesnici. Ale myslím, že jsem někde zahlídl jak připojit klávesnici k Arduinu. Takže by to bylo v podstatě stejný. Akorát by se místo portu obsluhovala nějaká knihovna na komunikaci s kliávesnicí.

    #11321
    petan
    Účastník

    Tady něco je: https://www.youtube.com/watch?v=t5gkg645xGE Zdá se, že to funguje.

    Jen pro zajímavost. K čemu by to mělo sloužit? Pokud to není tajný?

    #11336
    Mikky01
    Účastník

    Díky za reakce.
    posjirka – vypadá to, že by to mohlo fungovat. Mrknu na to. Díky za nápad.
    petan – Něco podobného bych potřeboval, jen se obávám (jen neznalost), že popsaná funkce RS232 klávesnice bude pomalá. Čtečka by měla sloužit pro výrobní linku kde se balí jednotlivé kusy a díky jedinečnému kódu ty kusy počítat. Jde to udělat i jednoduše pomocí nějakého optického senzoru, ale může se stát, že linka kus špatně zabalí a ten se pošle znovu. např.: mám 1000Ks – projedou linkou – 25ks je špatně zabaleno – pošlou se znovu – počítadlo zapíše 1025Ks – potřebuji mít na výstupu 1000Ks. Proto tohle řešení se čtečkou kódu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.