Close

DIY volant MegaJoy 16bit

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino DIY volant MegaJoy 16bit

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Mosan a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11529
    Mosan
    Účastník

    Ahoj všem,
    strávil jsem hodiny a hodiny googlením, našel jsem mnoho informací, ale nikde jsem nenašel konečný a funkční výsledek. O co tedy jde.
    Rozhodl jsem starý PC volant, kde úhel otočení volantu byl pouhých 220° předělat na lepší reálnější volant kde úhel otočení bude 900°. Osadil jsem Arduino Mega 2560 a vyměnil jsem starý klasický potenciometr za potenciometr s pěti otáčky. Nechal jsem si udělat ozubené kolečko tak, aby 900° vycházelo na pět otočení poťáku. To vše sedlo jak „prdel na hrnec“ a s nahraným a lehce upraveným programem MegaJoy to fungovalo celkem dobře a postupně to ladím k lepší dokonalosti. Jediné co mi vadí a s čím se hodně peru je, že rozsah čtených hodnot analogů je 0-1023, což u řízení v takovém rozsahu dělá kostrbatý průběh. Napadlo mě potenciometr vyměnit za enkodér otáček s rozsahem 400-600 pulzů na otáčku, jenže potýkám se s problémem, že MegaJoy pracuje nejspíš pouze s osmi bitovou hodnotou. Takže v rozsahu 1023 máme bitovou ztrátu, protože se hodnota podle všech informací které jsem získal dělí 4ma, aby se to vešlo do jednoho bajtu a s tím MegaJoy pracuje dále jak potřebuje. Zkoušel jsem upravit zdrojáky a přepsat do 16tky, ale nedaří se mi to zprovoznit tak, abych viděl nějakou změnu.
    Má s tím někdo nějaké zkušenosti, nebo máte někdo lepší nápad jak zvýšit přesnost, nebo řešil to již někdo a byl úspěšný? 🙂

Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.