Close

Dopravníkový pás MERKUR

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Dopravníkový pás MERKUR

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4471
    tibordoma
    Účastník

    Rád by som nasledovný dopravníkový pás od Merkuru rozbehal pomocou Arduina:

    Merkur pas

    Je to tento výrobok: http://goo.gl/7lwR6M . Zmenšený model dopravníkového pásu je výborný k výuce a jednoduché automatizaci. Umožňuje osazení množstvím senzorů a mechanických prvků pro zvýšení funkce a zpřesnění simulace modelu. Je velice vhodný pro zapojení do větších modelů společně s manipulátory a dalšími prvky, takže může tvořit skutečnou automatizační linku. Pás je vyroben z textilní gumy unášené dvěma válci, z nichž jeden je poháněn stejnosměrným motorem. V případě zachycení pásu bude pás bezpečně prokluzovat na unášecích válcích. Set obsahuje mechanické části a je vybaven infa čidly, RGB senzorem, řídící elektronikou a displejem 4×20 mm.

    Nemám veľké skúsenosti s elektronikou (s programovaním nemám problém), bol by to môj prvý väčší projekt. K Merkuru je pribalená elektronika PICAXE, s ktorou na rozdiel od Arduina nemám žiadne skúsenosti. Na úvod by som teda chcel rozbehať pribalenú LED:

    LED

    Môžete ju vidieť aj na hornom obrázku. Má 3 piny, avšak vôbec nie je na nej napísane, kde je + a GND.

    Priložená schéma zapojenia na PICAXE:
    PICAXE zapojenie

    Toto je schéma k trochu inému dopravníku od Merkuru, kde sú vyznačené + – a data k pinom na PICAXE:
    iny pas
    Napríklad vôbec mi nie je jasné, načo sú tam tie jumpery. Tu ich je tiež vidno: http://oi57.tinypic.com/2f0g1e8.jpg

    Ako som už teda povedal, na úvod by som sa chcel spýtať, ako správne zapojiť a rozbehať LED s Arduinom 🙂 . Ďakujem

    #4505
    tibordoma
    Účastník

    Kolega mi poradil, že keďže podľa tých obrázkov na Merkur board je vždy 5V v strede, tak keď to dám aj opačne, tak to nezhorí. Tak som skúsil obidve kombinácie a jedna z nich fungovala.

    Takže teraz som sa pustil do rozbehávania senzora – http://oi59.tinypic.com/34j7vw4.jpg – hore na dopravníku na červenej vodorovnej „tyči“. Tu je označený ako QRDx1 – http://i.snag.gy/Su8QI.jpg . Pripojil som to na Arduino na analógový port a sledoval výstup senzora. Predpokladám, že by to mal byť RGB senzor, nakoľko v popise dopravníka je toto „Set obsahuje mechanické části a je vybaven infa čidly, RGB senzorem, řídící elektronikou a displejem 4×20 mm.“ Ale ako rozoznávať farby, na to som neprišiel, ani som si nevšimol nejaké zmeny vo výstupe pri rozdielnych farbách. Skôr sa mi zdá, že reaguje všeobecne na svetlo. Možno to nesprávne používam. Skúsim vypýtať od Merkuru datasheet k tomu senzoru.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.