Close

ESP8266 server/klient

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino ESP8266 server/klient

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9897
    Miroslava
    Účastník

    Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť – ak chcem ovládať Arduino prostredníctvom wifi – mal by napríklad pripojený senzor a motor. Musím si kúpiť ESP8266 2x wifi shield ktoré budem používať 1 ako klient a 2 ako server a prepojiť ich medzi sebou? Je to v prípade ak chcem z webovej stránky sa pripojiť na zariadenie a bud z webovej stránky ovládať motor alebo na základe zmeny zmeny hodnoty senzora sa spustí motor a odošle sa táto informácia o spustení do webovej stránky. Teda potrebujem odosielať aj prijímať hodnoty z webovej stránky.

    Ďakujem 🙂

    #9904
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Trochu mi nedošlo to se serverem a klientem. Máte tedy čidlo na nějakém místě připojené na wi-fi a pak motor na jiném místě taky připojený. Motor se řídí buď z dat a nebo z web GUI. Můžu se zeptat jestli v tomhle projektu hraje arduino. Espčka se dají programovat přímo a to příkazy stejnými jako arduino. Proč teda nezredukovat cenu a velikost a rozjet to na ESP samotném, třeba 12F, to má hodně pinů.
    Popřemýšlejte o tom a ozvěte se.

    #9906
    Luke_CZ
    Účastník

    Souhlasím s Vojtou,
    pro menší komplikaci bych šel třeba do NodeMcu, či WeMos. Cenově cca 3USD, a pro WeMos jsou i shieldy, třebas relé(ovládání motorku), SD karta(pokud bys chtěl větší stránky, či logování) atd…

    Oboje má na sobě rovnou převodník USB <> RS232, pozor však na logickou úroveň 3,3V!

    L.

    #9917
    Miroslava
    Účastník

    No, chcela som skôr použiť tento wifi shield http://randomnerdtutorials.com/how-to-make-two-esp8266-talk/ ten sa da pripojiť na Arduino avšak som bola v domnienke že tento shield môžem využívať aj na prijímanie údajov z webu ale aj odosielanie.. avšak teraz som si neni istá či je to možné jedným wifi shieldom.

    #9918
    Luke_CZ
    Účastník

    Pokud tím myslíš například:
    Zjisti na serveru kolik je hodin a podle toho zapni/vypni osvětlení (zjednodušeně)
    1, klient si vyžádá RTC data ze serveru
    2, server zpracuje dotaz, tj. načte data z RTC
    3, server pošle vyžádaná data do klienta, tj. pošle jednoduchý html, či pouze string do klienta
    4, klient rozparsuje data a tato vyhodnotí, pokud je RTC > 19.00 zapne osvětlení

    Tak to samozřejmě jde, ideálně však popiš tvůj případ pro diskuzi.

    L.

    #9919
    Miroslava
    Účastník

    Prípad:
    Z webovej stránky budem vedieť nájsť svoje zariadenie v sieti. Budem vidieť stav svojho zariadenia – či ide motor alebo nie (ten napríklad bude pracovať na základe nejakého snímača). Ak ho budem chcieť zap/vyp tak sa budem vedieť na neho pripojiť a prostredníctvom webovej stránky zapínať alebo vypínať motor 🙂 Myslím tým že budem vedieť zisťovať stav svojho zariadenia a takisto budem vedieť ho prostredníctvom webu meniť.

    #9920
    Luke_CZ
    Účastník

    V lokální síti – no problem, stačí ti znát přidělenou IP
    Na webu – bez veřejné IP, celkem problém

    #9956
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Jak psal Luke, lokálně to je úplně bez problému, webovky by v tomhle případě běželi přímo na ESP. A bez veřejné ip by mohla být řešením nějaká jednoduchá stránka třeba na webzdarma. Něco ve smyslu ovládací stránky. Modul by se potom mohl periodicky připojovat na tento web a číst nějaký soubor do kterého by bylo uloženo vaše nastavení a stavy když jste to na webu zadala. Stejně tak by mohl někam i zapisovat a stránky by ukazovala jeho stav. Odezva by sice asi nebyla dokonalá ale dá se to řešit i takhle.

    #9957
    Zbyšek Voda
    Správce

    O té možnosti ovládání zařízení vzdáleně jsem psal tady: https://bastlirna.hwkitchen.cz/programovani-webovych-rozhrani-pro-arduino/.

    Zařízení vystupuje v roli klienta a periodicky se připojuje na stránku a zkoumá například nějaký text – když narazí na L, tak motor vypne, když na H, zapne apod.

    Stejně může fungovat informování o jeho stavu – když se stav změní, zaloguje se změna na stránku.

    #9970
    Miroslava
    Účastník

    Ďakujem pozrela som si článok 🙂 takže ide o to že neustále nazerám na stránku, resp. databázu či sa niečo nezmenilo – to je chytré použijem 🙂

    #10619
    Miroslava
    Účastník

    Inak vyskusala som si to podla navodu a funguje to skvele 🙂 otazka este je.. dalo by sa pripojit priamo do databazy? Tym myslim ze by som nemusela prechadzat cez web.

    Ďakujem.

    #10621
    Zbyšek Voda
    Správce

    Mělo by být možné sehnat knihovnu, která umí posílat přímo SQL dotazy do databáze. Viz například http://drcharlesbell.blogspot.cz/2013/04/introducing-mysql-connectorarduino_6.html.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.