Close

GARDUINO.CZ = GARDENING + ARDUINO

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino GARDUINO.CZ = GARDENING + ARDUINO

  • Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jarda_1 a poslední změna proběhla před 6 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11522
    GARDUINOCZ
    Účastník

    Zdravím všechny Arduino nadšence. Začal jsem pracovat na malém projektu automatického závlahového systému a budu moc rád, pokud se někdo přidá. Jedná se čistě o nekomerční projekt, který by měl pomoci všem, kteří se rozhodnou spojit prototypovací platformu Arduino s pěstováním. Pro tento projekt jsem vytvořil webovou stránku gbastlirna.hwkitchen.cz, kde můžete najít bližší informace. Budu moc rád, pokud se někdo přidá a vytvoříme něco, co nám bude k užitku na našich zahradách, terasách, nebo třeba jen v bytě.

    #11523
    GARDUINOCZ
    Účastník

    Představa prvního projektu je následující. Vytvořit automatický závlahový systém který bude zcela autonomní a připojený k internetu. Ráno a večer se spustí automatické zavlažování. Doba zavlažování však bude záviset na více parametrech. Například aktuální vlhkosti v referenčním květináči, kterou budeme měřit čidlem půdní vlhkosti, na předpovědi počasí, kterou si zkusíme vypočítat na základě změn atmosférického tlaku pomocí senzoru BMP180 a na dalších parametrech, které si do projektu přidáme. Rád bych měřil například výšku hladiny ve 300l sudu s vodou abych byl včas informovaný o nutnosti doplnit novou vodu. Můžeme přidat detektor srážek, teploty, vzdušné vlhkosti a všechny tyto hodnoty přenášet přes WIFI modul ESP8266 na server thingspeak. Možností je tedy skutečně noho a já budu moc rád, pokud v tom nebudu sám a s tvorbou mi někdo pomůže, poradí, nasměruje atd. Mějte bezva den a těším se na případnou spolupráci. Lukáš

    #11527
    Jarda_1
    Účastník

    Ahoj, rád se přidám, vyřešit automatickou závlahu mám v plánu asi už rok a pořád to nějak vázne. Na balkoně mám chilli a tam mám v plánu měřit každou rostlinu zvlášť a i závlahu ovládat jednotlivě ke každému květináči.
    Na zahradě zvlášť ovládat závlahu ve foliáku a venku jednotlivé záhony. Bohužel nemám tam možnost připojit přes WiFi takže připadá pouze GSM.
    Jarda

    #11528
    GARDUINOCZ
    Účastník

    Ahoj, tak paráda. Já mám zatím takovou menší terasu a ze začátku bych rád řešil pouze jeden okruh, kde bude u každé rostliny nastavitelná kapková závlaha. tedy můžu jí u některé rostliny přiškrtit a u některé pustit na plno podle velikosti květináče apod. Je mi ale jasné, že do budoucna to bude chtít minimálně dva okruhy. Pro menší květináče s bylinkami a pro velké truhlíky, které dokážou vypít i několik litrů denně. Dnes přidám na stránky projektu fotografie mé terasy a nějaké detaily jak bych to rád řešil. Mám výhodu v tom, že jsem tu na WIFI, tedy pro přenos na server využiji nějaký modul ESP8266. Rozhodně ale můžeme paralelně pracovat i na nějaké GSM variantě :). Doporučuji se zaregistrovat na stránkách projektu pro aktuální informace.

    #11530
    Jarda_1
    Účastník

    Původně jsem to také tak chtěl řešit, ale mám několik odrůd a každá rostlinka je jinak velká takže mají naprosto rozdílný požadavek na množství vody. Naštěstí jich mám pouze 8 – 10 tak to snad zvládnu zalévat samostatně. Jsem ve fázi pokusů s různými čerpadélky a elektromagnetickými ventily.
    Ke snímání vlhkosti je určitě nepoužitelné čidlo které máš na stránkách, poměrně rychle zkoroduje a asi je zbytečný i ten modul YL-38. Chce to použít nerezové sondy a dají se připojit přímo na vstup Arduina a pouštět na ně napětí jen při měření.
    Docela by mě zajímalo, zda modul HC-SR04 vydrží venku ve venkovním prostředí v sudu nad vodou delší dobu, měří docela dobře, ale nevěřím že vydrží celou sezonu. A vodotěsný modul je použitelný až asi od 60cm.

    #11533
    GARDUINOCZ
    Účastník

    S tím čidlem máš asi pravdu. já tedy ty kontakty ještě výrazně pocínoval, ale tak uvidím jak dlouho vydrží v praxi a paralelně budu hledat jiný způsob řešení. Třeba ten, který zmiňuješ. Co se týká senzoru HC-SR04, tak zrovna dnes na něj budu psát krátký článek. Tedy bude prakticky připojen právě v sudu ve venkovním prostředí a uvidíme jakou bude mít životnost. Co jsem tak mrknul na netu, tak se dělají i vodotěsné. Tedy desku umístit do nějaké krabičky a nechat koukat jen vodotěsná čidla. Ale nejdříve otestuji ten HC-SR04.

    #11534
    Jarda_1
    Účastník

    Pro inspiraci moje sondy, nerezový drát průměr 2mm (koupené v cyklo prodejně – dráty do výpletu kola, 1ks délky 290mm za 3Kč). Držák a krytka vytištěné na 3D tiskárně, kablík/dvoulinka na dráty přiletován, jde to blbě ale jde to.

    Attachments:
    #11799
    Miro
    Účastník

    Ahojte, ja som nasiel na nete https://farmbot.io/. Mozno od veci ale ako inspiracia podla mna dobra vec.

    PS: Som absolutny amater ale fascinuje ma to.

    #11800
    Miro
    Účastník

    Tak to ma riesene ten https://farmbot.io/

    #11934
    Do_it
    Účastník

    Zdravím v česku již jedna platforma na automatizaci zahrady je jmenuje se growduino.cz podívejte se pro inspiraci :). Já jsem Automatické zavlažování řešil že jednou za určitou dobu cca za dva dny, se seplo relé na určitou dobu za kterou ke květine priteklo cca půl litru. To Čidlo z nerezu je velice zajímavé a vyskoušim. Rád bych vytvořil něco propracovanější třeba udělat rovnou hydroponii v Indor prostředí. Mám udělany ledky přimo pro růst a květ(plod). Tak co ví na to?

    #11939
    Jarda_1
    Účastník

    growduino.cz – dobrý, ani ceny nejsou přemrštěné.
    Asi jak to máš, ty to je nejjednodužší, ale chilli papričkám vadí přilití což se se může stát pokud bude chladno a zataženo, můj cíl je dávkovat vodu na základě vlhkosti půdy. Ledky také využívám než dám sazeničky ven.

    #11952
    Do_it
    Účastník

    Nebo jelikož čidlo na měření půdy je nic moc tak dát čidlo na detekci deště čidlo na sluníčko a udělat k tomu graf na zalévání
    Co používáš za led?

    #11953
    Jarda_1
    Účastník

    používám LED – 10W
    http://www.ebay.com/itm/100W-50W-30W-20W-10W-3W-380NM-840NM-Full-Spectrum-High-Power-LED-Chip-Grow-Light-/321831784996?var=510765932395
    foto z ledna

    #11960
    Do_it
    Účastník

    Jojo ty jsou dobrý cena ku výkonu ku účinnosti 🙂 přidej na růst cre led modrý bude se více tvořit kořenový bal a protáhne se kiticka více do výšky.

    #11961
    Jarda_1
    Účastník

    mám to doplněné ještě zářivkovou trubici pro rostliny „Flora“
    ale dík za radu, příští sezonu přidám

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.