Close

Které Arduino

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Které Arduino

Označeno štítky: 

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel barak a poslední změna proběhla před 8 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4491
    krokodile
    Účastník

    Zdravím – potřeboval bych poradit – nejsem si jistý, který model Arduino si koupit. Momentálně bych potřeboval nějaký časovač/kontroler napojený na relé; idea je taková, že jednou za dvě hodiny by seplo motor, který poběží cca 10 s, zastaví se na minutu, pak 10 s s opačnou polaritou (zpětný chod) a 2 hodiny čekání. Časem budou asi jiná, ale podobně primitivní zadání…

    Díky, K.

    #4492
    Zbyšek Voda
    Správce

    Tohle zvládne jakékoliv Arduino 🙂 Klidně Nano, UNO…
    Ještě bych k tomu přidal nějaký modul reálného času (RTC) pro lepší přehled v čase.

    #4502
    krokodile
    Účastník

    Super, díky za odpověď. Jak se potom řeší to napojení na relé? Omlouvám se za hloupé dotazy, ale nejsem problematikou se moc nezabývám…

    #4503
    Zbyšek Voda
    Správce

    V pohodě.
    Buď si koupíte nějaký relé shield a pak jednotlivá relé ovládáte třeba tak, že je zapínáte/vypínáte LOW/HIGH na pinu, nebo si koupíte relé, připojíte k němu nějaký budič (třeba ULN2003a) a ovládáte je pomocí něho.

    #4757
    Dan
    Účastník

    Na takovéto jednoduché zadání navrhuji koupit si miniaturní modul s attiny85, který má zároveň i usb port (vypadá jako flashdisk – je to pohodlné řešení pro naprogramování pomocí IDE) a k němu dva moduly relé (jedno bude spínat směr vpřed, druhé směr vzad – tyto moduly mají tranzistorový či opto spínač cívky, takže je lze zapojit přímo na výstup attiny85). Ty moduly vybírejte ovšem takové, aby měly proříznutý plošný spoj kvůli izolaci mezi napětími cívky a kontaktů. Čas navrhuji počítat v programu obyčejným čítačem, odladění jistě nebude problém. Modul attiny85 má 5 i/o pinů, takže je rezerva i na případná dvě tlačítka, kterými si lze za provozu měnit časování bez připojování k počítači, a jednu led diodu indikující počtem bliknutí nastavený čas. Nastavené časování lze jednoduše ukládat do vnitřní eeprom paměti čipu, takže nebude po případném odpojení napájení zapomenuto. Náklady na toto řešení jsou kolem stovky, plošný spoj žádný, moduly se jen propojují drátky.

    #5200
    Alis Vitae
    Účastník

    Nevím, podle mě můžeš použít desky jako Nano, Uno, Mega…

    #5607
    daflik
    Účastník

    Mám podobný problém: které Arduina?
    Dělám Betlém a potřebuji oživit 20, možná více krokových motorků. Zatím mám jeden ale bude jich mnoho a proto jsem zakoupil samotné čipy, ale při ceně Ard. do 100,- kč nemá cenu je vyrábět. Potřebuju ale vědět které Ard. umí zvládnout nejvíce krokových motorů. Jestli se nepletu tak uno dva krokové, a dva lineární.

    Další věc je muzika která tam hraje: Letos jsem tam nechal starý počítač. Ten to mastil pořád dokola. Sounduino by se hodil parádně, ale ta cena! /Prodělečný projekt/

    PoraĎte …./motory 12V/
    Díky

    #5610
    daflik
    Účastník
    #5611
    MifkoKE
    Účastník

    pre 16ks servo:

    http://www.ebay.com/itm/New-16-Channel-12-bit-PWM-Servo-Shield-16-CH-Servo-Driver-Board-IIC-For-Arduino-/381430244708?hash=item58cf03a564:g:EXcAAOSwunJWFJHY

    K tomu stačí aj Arduino Nano, ak nevieš programovať efektívne, kvôli väčšej pamäti zober radšej Arduino Mega2560 a máš pokoj.

    Môžeš ich pripojiť 6ks na jedno Arduino cez I2C zbernicu.
    Knižnice, príklady, kompletná dokumentácia sú na stránke originálneho výrobcu Adafruit
    https://learn.adafruit.com/adafruit-16-channel-pwm-slash-servo-shield/using-the-adafruit-library

    Ak nepotrebuješ riešiť nonstop zapnutý režim, tak RTC modul nepotrebuješ – vystačíš si s interným časovařom napr. millis()

    #5618
    daflik
    Účastník

    Díky, a ještě: nestačil by tento?:
    16-Channel 12-bit PWM/Servo Drive shield module I2C PCA9685 For Arduino NEW

    #5914
    barak
    Účastník
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.