Close

Násypkometr – ukazatel množství uhlí v násypce u automatického kotle

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Násypkometr – ukazatel množství uhlí v násypce u automatického kotle

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel posjirka a poslední změna proběhla před 7 roky a 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #5184
    Mipro
    Účastník

    Ahoj lidi
    Jelikož jsem majitelem automatického kotle na uhlí Benekov Ling 50, rozhodl jsem se o sestavení ukazatele množství uhlí v násypce. Rozhodnutí jsem učinil z důvodu dlouhé cesty z domu do garáže kde je kotel umístěn.
    Dlouho jsem přemýšlel jak a čím množství (výšku) uhlí v kotli měřit. Zaměřil jsem se proto na použití ultrazvukového čidla HC-SRO4. Po několika testech a laborování s ultrazvukem jsem se rozhodl že ho zkusím využít k měření. Arduino jsem použil nano. Ultrazvukové čidlo jsem umístil do krabičky a nechal vyčuhovat jen měřiče. Krabičku jsem přidělal do víka kotle u násypky a provedl zkušební měření výšky prázdného kotle. Pak mi bratr pomohl s výpočtem v kódu abych nemusel používat IF a ELSE. Při nedávné rekonstrukci komínu mě napadlo protáhnout 10ti žilový LAN kabel z obýváku do garáže ke kotli (co kdyby se to jednou hodilo). Ten jsem hned využil pro napájení arduina a pro čidla.
    Jako zobrazovač jsem použil LCD 16×2 a samoblikající led diodu ( pro upozornění že je na čase opravdu přiložit. Celé jsem to umístil do malé krabičky kterou jsem umístil na zeď na místo kde byl vyveden LAN kabel.
    Na LCD mám v horní části ukazatel teploty a vlhkosti v bytě pomocí čidla DHT11. Na pravé straně se zobrazuje venkovní teplota pomocí čidla DS18B20. Tohle čidlo se mi povedlo odpálit při testování takže čekám až přijde nové. V dolním řádku mám 16 znaků které klesají spolu se snižující se hladinou uhlí v kotli. Testuji to přes dva týdny a funguje to perfektně. Do krabičky jsem ještě umístil samoblikající LED diodu a nechal ji aktivovat při cca úbytku 20cm. Všiml jsem si že pokud je kotel stále plný tak lépe hoří, takže se ho snažím udržet stále plný. LEDka se rozbliká cca za 2 dny. Do budoucna plánuji doplnit ovládání TUV a čidla na zpátečku vody u kotle.
    Snad tenhle článek někomu pomůže alespoň jako inspirace
    Michal
    bohužel netuším jak zde nahrát foto…

    #6051
    bobasrobas
    Účastník

    To vypadá dost lákavě ,jelikož mam taky automat a nebaví mě se chodit koukat do kotelny , nemohl by jsi sem dat aspoň kod ať se s tím nemusím prát , Dík .

    #6062
    posjirka
    Účastník

    zní to dobře, nemáš strach, že se ten ultrazvuk zanese uhelným prachem?

    #9796
    MilosD
    Účastník

    Ahoj,
    mam take kotel s automatickym podavecem. Mel jsem tam cidla dve , ale to jedno mi asi odeslo. Jelikoz mi zustaval uhli na jedne strane , delal jsem z tech dvou prumer.
    Ted tam mam jen jedno ( nez prijde nove) a dela mi to blbosti. Myslim , ze se to od toho uhli spatne odrazi.
    https://thingspeak.com/channels/198833

    #9806
    posjirka
    Účastník

    myslím si, že to je možné ze 2 příčin:
    1. snímá to uhelný prach
    2. snímá ti odrazy od stěn násypky.
    moc mě nenapdá jak to vyřešit. nejraději bych navrh řešní buˇb pomocí optických čidel ale ty se za chvilku zanesou). Druhá možnost mě napadá tlakové čidlo, ale to by moc spolehlivé nebylo. Možná použit něco jako váhu. čidl ase dají koupit zvláš´t a můžeš je použít jako podložky pod nožičky držáku:
    https://create.arduino.cc/projecthub/team-arduinotronics/arduino-scale-b821ae

    #9807
    posjirka
    Účastník
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.