Close

Návod na Roztočení BLDC motoru z videorecordéru Panasonic

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Návod na Roztočení BLDC motoru z videorecordéru Panasonic

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel fm90 a poslední změna proběhla před 7 roky a 4 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #10816
    fm90
    Účastník

    Čau jako začínající nováček, přidám návod jak roztočit starý motor vykuchaný z videa.
    Jedná se o starý BLDC motor, s vlastní elektronikou a Hallový snímačem, použitým ve videorecordéru Panasonic. Vlastně se mi válel nevyužitý v odpadu a než jej bez užitku vyhodit, pokusil jsem se ho nějak zprovoznit, třeba se schéma někomu hodí. Jde o typ motoru VEK8024, používaný pro pohon posunu pásky a měl by být snad ve všech typech VCR od Panasonicu, nebo ten samý typ jen s jiným označením. Motůrek potřebuje pro svoji činnost přivést napájecí napětí 14V pro cívky statoru a 5V pro elektroniku. Dále je potřeba i připojit na piny (viz.schéma) +5V pomocí kterých je možno ovládat změnu směru otáčení a příp. na původním zapojení START/STOP. V tomto schématu, lze na elektromotoru plynule ovládat rychlost otáčení a zapínat i vypínat pomocí připojeného spínacího tlačítka. Jako zdroj PWM sig. je využito ARDUINO MEGA 2560. Namísto připojeného trimru 10k, lze použít třeba i NTC/PTC teplotní čidlo a máme základ pro malý ventilátor s proměnnou rychlostí ventilace a s možností vypínání i připadnou revezací motoru. Bude-li někdo chtít ovládat i reverzaci motoru pomoci vstupu č.3, na konektoru motoru, musí si smyčku v programu napsat tak, aby napřed vypnul +5V (LOG 1) na konektoru č.1 . Tedy napřed přivést LOG 0 na konektor č1. Nechat dotočit motor cca 5 sekund. Poté přepnout na vstupu č.3 z LOG 1 na LOG 0, nebo naopak LOG 0 na LOG 1 (podle toho co bylo na konektor připojeno v předchozím stavu). A opět připojit LOG 1 na vstup č.1. Zabráníte tak proudovým rázům v roztočeném motoru, při přepnutí směru otáčení.
    Pro zajímavost uvedu i to, že z pinu č.4, by měl vylézat signál z Hallova snímače. Ale ruku do ohně za to nedám, signál jsem neověřoval.
    Jako vzor pro program mi posloužily, na netu najité dva jiné programy od dvou autorů, které jsem splácal dohromady. Jeden sloužil pro ovládáni LED pomocí PWM a druhá část programu spínala pomocí podmínek LED. Tak mě ohodnotě jak jsem se s tím popasoval. Do budoucna zapřemýšlím třeba o možnosti zmíněné reverzace motoru a třeba zabastlím do nějakého odvětrávání.

    #10820
    fm90
    Účastník

    Pohled na motorek.

    Attachments:
    #10822
    fm90
    Účastník

    A menší oprava ve schématu, přepojený pin na Hallův snímač, teď je správně. Sorry.

    Attachments:
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.