Close

Ovládání rolety a její odměřování

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Ovládání rolety a její odměřování

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Dawe a poslední změna proběhla před 7 roky a 7 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #8102
    mitch
    Účastník

    Zdravím,
    mám dotaz a trochu tápu. Mám byt s lodžií a chtěl bych si udělat elektricky ovládanou roletu. Roleta je hliníková tyč na které je namotané plátno. Tyč je přímo spojená s hřídelí motorku ze stěračů.
    Původní vize byla, že přímo na tyči bude připojen rotační enkodér KY-040 pomocí kterého bych odměřoval pozici rolety tak abych mohl zmáčknout např. dolů a roleta sjela na své maximum a naopak zase do horní výchozí polohy.
    Nicméně po mnoha pokusech s enkóderem jsem zjistil, že tato varianta nebude to nejlepší. Bohužel ať jsem se snažil jakkoliv tak roleta vždy zastavila v jiné pozici než bych chtěl 🙁
    Napadá někoho jakým jiným způsobem by šlo odměřovat roletu? Klidně by mi stačila jen pozice nahoře, dole. Pokud budu doma a budu na ní vidět nebyl by problém přímým stiskem ovládat směr bez potřeby odměřování, ale pokud bych chtěl roletu spustit na dálku po netu tak bych potřeboval aby např. v dolní pozici vypnula.
    Roleta má naspodu plátna takovou plastovou lať jako závažíčko aby se plátno nekroutilo. Nicméně nemá žádné vertikální vedení tudíž když se bude např. spouštět dolů a bude trochu foukat vítr mohla by se roleta hýbat a tudíž nějaký koncáček je také nereálný 🙁
    Napadlo mě např. pro horní pozici udělat nějakou optickou závoru, že pokud by roleta vyjela na horní pozice tak by sjela ze zastínění a tím by to vědělo, že je to nahoře. Ale jak vyřešit spodní pozici s vlivem na foukání větru? A jakou optickou závoru použít aby jí neovlivňovalo např. sluníčko?

    Napadá někoho nějaké vhodné řešení?
    Budu moc rád za každý nápad.

    Díky moc Martin

    #8166
    lubosm
    Účastník

    Pokiaľ sa týka koncových bodov, tak čo tak použiť magnetické kontakty.
    je to jednoduché riešenie a tým že sú zapúzdrené tak aj odolné voči poveternostným vplyvom.
    Dokonca sa dá použiť len jeden prepínací – používa sa napr. na pohonoch posuvných brán.

    #8168
    kamil
    Účastník

    Je to jednoduché. Máš na výběr z mnoha variant. Tu nejjednodušší vidím v tom, že bych roletu ukotvil po stranách do kolejnic – dělají se buď přímo na rolety nebo bych si zbastlil hliníkovou. Jednak tím vyřešíš možnost usadit roletu a k ní koncáky a druhak se zbavíš nepříjemného „poletování“ rolety ve větru.

    Pokud se Ti do toho nechce, je jednoduchý udělat optickou závoru. Řešil jsem teď pojízdné dveře a závoru dělal z laseru a kosmetického „make-up“ zrcátka a foto-rezistor na příjem… Tím si eliminuješ polet rolety, protože ten laser bude uprostřed.

    Nicméně bych to stejně kombinoval s tím tvým enkodérem. Zkrátka laser nechat až jako záchytný bod, resp. takovou pojistku pro případ, že ten enkodér „kecá“ a roletu a její pozici určovat na základě enkodéru. Jediné co musíš udělat je „homing“ na začátku, tzn. kalibraci. Normálně si resetni enkodér na 0, sjeď s roletou dolů a ulož si pozici enkodéru jakmile sepne laser. Potom už stačí průběžně tu kalibraci opakovat pokaždé při požadavku na úplné stažení rolety.

    #8442
    Dawe
    Účastník

    Zdravim,
    osobne bych z jednoduchosti veci nacvakl do rolety dve kovove kolecka. Jedno pro horni polohu na spodni konec rolety a jedno pro spodni polohu tak aby pri vysunute rolete bylo tesne pod zasobnikem a pouzil bych dva bezkontakni snimace ktere bych umistil primo pod zasobnik rolety vedle sebe.
    Pozor kovove kolecka nesmi byt na rolete primo pod sebou, ale vzajemne posunute do strany.
    Snad sem svym napadem trochu pomohl.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.