Close

Pohyb servem v závislosti na změřených otáčkách motoru

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Pohyb servem v závislosti na změřených otáčkách motoru

  • Toto téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Fish a poslední změna proběhla před 5 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #10800
    Fish
    Účastník

    Dobrý den,

    Chtěl bych Vás zkušenější poprosit o pomoc. Hraji si s Arduinem teprve krátce, tak více tápu než tvořím funkční zapojení.

    Potřeboval bych sestrojit elektronickou obdobu odstředivého regulátoru. Tzn. když budou vzrůstat otáčky spalovacího motoru tak lineárně s nimy (ale jen do určité doby) se bude natáčet modelářské servo. Sestrojil jsem už několik zapojení otáčkoměrů (podle návodu s internetu) s displejem či pásem Led ale nevím si rady jak k tomu dopsat ten pohyb servem. Samotné servo umím také rozhýbat.
    Kdyby měl někdo s Vás tu chuť a trpělivost mně do toho alespoň nějak nakopnout byl bych moc rád.
    Děkuji předem za rady.

    #10802
    posjirka
    Účastník

    tak sem dej program co mas a muzeme se na to podivat, od nuly ti to asi nikdo delat nebude … pomoct umime

    #10804
    Fish
    Účastník

    Ahoj posjirka,

    děkuju za zájem. Program je na segmentový Led otáčkoměr.Při určitých (nastavitelných) otáčkách se začnou rozsvěcet barevné Led jako omezovač. Toto bych chtěl zachovat ale doplnit k těm Led i bohyb serva o úhel třeba 45, 90 a 150 stupňů.

    #10805
    Fish
    Účastník

    #10806
    Fish
    Účastník

    https://kokoraskostas.blogspot.cz/p/blog-page.html

    Tak snad do třetice…

    Tohle je odkaz na zdrojový kod

    #10807
    posjirka
    Účastník

    to by neměl být problém. ve smyčce loop() je proměnná „rpm_to_disp“
    to je vlastně aktální stav otáček. Na začátek programu si dej “ int nastav = 5000; “ čímž si definova promněnnou nastav s hodnotou 5000 co je mnou vymyšlená hodnota otáček, kterou chceš udržet. Dál si dej na začátek proměnnou “ int uhel = 0; “ tahle proměnná bude udržovat aktuální stav uhlu natočení serva. No zpět k loop() dej tam, že když budou otáčky nižší než nastavené tak zvední úhel serva a když budou větší, tak sniž úhel serva. potom omez hodnoty na rozsah 0 až 90 a´t nepřetočíš servo no a nakonec zapiš hodnotu na servo.

    jak na servo se dočteš třeba tady:

    Arduino 6: Modelářská serva


    tu pauzu delay() můžeš teoreticky vynechat….

    ten muj postup je pomalý a slouží spíš pro seznámení s problematikou. Lepší by bylo použít PID regulaci, ale pojdmě na to postupně …

    #10810
    Fish
    Účastník

    Díky moc za radu, najednou to vypadá úplně jednoduše.
    Doufám že si během dne najdu chvilku abych to mohl vyzkoušet.
    Na takové to stolní zkoušení to bude super ale do realneho provozu to bude chtít tu P.I.D. regulaci aby se to dalo vyladit.
    S tím bys mi potom taky dokázal pomoct?
    Ještě jednou díky!

    #10811
    Fish
    Účastník

    Ahoj,
    tak jsem to vyskoušel a fuguje to, jak jednoduché :-).
    Pomohl bys mi i s dopsáním té P.I.D regulace?
    Nevím ale jak tady hodit ten program, nechtělo mi to nahrát soubor….

    #10812
    posjirka
    Účastník

    program dáš jednoduše:
    jak píšeš odpově´d tak 10-té tlačítko na oknem je CODE.
    Klikneš na ně, do textu se vloží apostrof a ty CTRL+C, CTRL+V vložíš text kodu a klikneš znovu na CODE.
    Tím se ti sem vloží kod a bude správně formátovaný. Když to tlačítko CODE vynecháš, tak se některé znaky ztratí, zruší se odsazení ….
    jinak jde vložit soubor,a le občas to stávkuje.

    co se týká PID regulace odkážu tě asi sem:
    http://blog.waldi.cz/2015/01/pid-regulator.html
    http://duinozone.cz/index.php?topic=542.0

    ještě jsem jí nepoužíval, ale myslím, že nastavení 3 hodnot není teorie strun 🙂
    v duinozone byli i nějáké návrhy základního nastavení… zkus a kdyžtak napiš jak si dopadl.

    jen pro upřesnění, tu PID regulaci dáš místo přičítání/odečítání hodnot od uhlů. Vlastně necháš PID regulaci a´t ti řekně výsledný uhel.

    #10814
    Fish
    Účastník

    Díky moc, zase jsem o něco chytřejší a mám se s čím po večerech bavit.
    Budu zkoušet a dám vědět jestli jsem uspěl, případně požádám ODBORNIKA o pomoc 🙂

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.