Close

propojení 2 mikrokontrolérů

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino propojení 2 mikrokontrolérů

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #6154
    rades
    Účastník

    Zdravím,
    Moc by mne zajímalo, jestli se dají 2 arduina propojit bezdrátově, popř. jak. Mám doma jisté rozvody (automatizace pokoje, čímž myslím pár relé na rožínání světel, pohybové čidlo, apod.), všechno to ovládám přes BT z mobilu resp. z PC. Dá se nějak zařídit, abych toto arduino mohl ovládat jiným arduinem? Třeba panel na ruku?

    #6158
    posjirka
    Účastník

    co to je panel na ruku?
    Nepíše do jaké vzdálenosti a jak složitou potřebuješ komunikaci.
    Pro jednoduché řešení se používají moduly 433MHz
    http://arduino8.webnode.cz/news/lekce-20-arduino-a-vyuziti-433-92-mhz/

    pro složitější bluetooth nebo Xbee ten je ještě v provedení silver a gold
    http://arduino8.webnode.cz/news/lekce-20-arduino-a-vyuziti-433-92-mhz/

    případně moduly na 2,4GHz tuším že s čipem NRF24L01 např:
    https://arduino-info.wikispaces.com/Nrf24L01-2.4GHz-HowTo

    končit můžeš u wifi řešení. Využít vlastní wifi síť, z 1 arduina udělat miniserver, který bude generovat obsah HTML stránky a ostatní jej pak jen dekodují.

    #6159
    rades
    Účastník

    Tím panelem myslím hodinky s pár tlačítky, kterými budu ovládat to druhé arduino, na kterém jsou připojeny 2 relé, dva teploměry a ještě mám v plánu čidlo pohybu…. první arduino funguje normálně pomocí BT, ale uvažoval jsem i o jiných možnostech. Dosah bych si přál tak, ať mi to funguje v místnosti o velikosti cca 5×5 m..

    #6160
    rades
    Účastník

    Tím panelem myslím hodinky s pár tlačítky, kterými budu ovládat to druhé arduino, na kterém jsou připojeny 2 relé, dva teploměry a ještě čidlo pohybu…. první arduino funguje normálně pomocí BT, ale uvažoval jsem i o jiných možnostech. Dosah bych si přál tak, ať mi to funguje v místnosti o velikosti cca 5×5 m..

    #6188
    posjirka
    Účastník

    5m je v pohodě, většina těch modulů nemá problém ani s 10 m.
    Jen si mi pořád neřekl jaká data tam potečou, jak jsou důležitá, jak často se budou opakovat, jaké je potřeba zabezpečení těch dat …
    na 433 MHz pracuje kde co, třeba i meteostanice, nebo dálkové ovládání centrálu u auta. pro důležitá jednorázová data není moc vhodný, spíš pro přenost dat ze senzoru, s opakovatelnosti třeba 1x 5s.
    Bluetooth je vcelku v pohodě jen si musíš udržet vazbu obou zařízení ať se ti nechytne na kdejaký mobil
    2,4GHz pracuje taky vcelku dost věcí (právě bluetooth, dálkové ovládání pro modely, …)
    WIFI je taky na 2,4GHz nebo na 5GHz podle typu sítě a potřebuješ mít aktuální název SSID a správné heslo. Provést aktualizaci zanmená nahrát nový program do mikroproces.
    Je potřeba opravdu správně vybírat, podle toho na co to chceš, z toho, že to bude panel na ruku moc nezjitím. Může to být 1x denně data o objemu 2kB (potřebuješ větčí zabezpečení a kontorlu popslaných dat) , nebo každých 5s data o 5MB (v tu chvíli taky můžeše zarušit vlastní WIFI signál pro jiná zařízení)….

    Jak vidíš nejlepší je starý dobrý drát, nebo mě ještě napadá IR jak pro dálkové ovládání …. Pro jednoměrnou komunikaci to může být vhodné řešení.

    #6454
    rob.brno
    Účastník

    Právě přemýšlím nad komunikací mezi dvěma arduiny(v domě a v rámci pozemku, tedy nějakých max.50m daleko), po drátech bych ji řešil po RS485. Vzduchem mě prvně napadl bluetooth, ale to je pro tento případ asi zbytečné.
    Tyhlety moduly RF: http://www.ebay.com/itm/433Mhz-WL-RF-Transmitter-Receiver-Module-Link-Kit-for-Arduino-ARM-MCU-Wireless-/380717845396?hash=item58a48d4b94:g:x9cAAMXQigBSMp4X jsou jen pro jednosměrnou komunikaci?

    Ted jsem viděl i moduly NRF24 na 2,4GHz, např.: http://www.ebay.com/itm/2PCS-Arduino-NRF24L01-2-4GHz-Wireless-RF-Transceiver-Module-New-/262150618543?hash=item3d0964fdaf:g:YP4AAOSwLzdWTYYk

    Chci dělat řízení nabíjení elektroauta z FVE na konektoru Mennekes podle volného výkonu z FVE. Měřící zařízení bude v rozvaděči na přípojce a nabíjení kdekoliv okolo domu. Jde o to, aby se např. každou vteřinu přenesla informace o volném dostupném výkonu ve Wattech(takže na to budou stačit 2B).

    Byl by pro tento účel modul NRF24 vhodný?

    #6473
    posjirka
    Účastník

    nrf24l01 mám doma si rok a půl a leží celou dobu v šuplíku 🙂
    nechal jsem se nachytat a na ebayi byl veden jako wifi adapter.
    Tak jsem jej objednal bez ověření si informací 🙂 . důvěřuj ale prověřuj.
    50 m je vcelku dost a moc bych na tu spolehlivost nedal ani v jednom případě.
    Nemáš tam třeba ethernet? i tak by to šlo řešit.
    Bezdrát budeš ladit dlouho a zbytečně…
    Toto budou vcelku choulostivé data a udržet je v pořádku bude znamenat poslat min.2x-3x a porovnat si výsledky. přípaně výběr 2 ze 3 …

    použij Rs485 a budeš mít klid.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.