Close

Řízení kotle s akumulací

Úvodní stránka Fórum Práce Nabídka spolupráce Řízení kotle s akumulací

  • Toto téma obsahuje celkem 21 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Jakub a poslední změna proběhla před 1 rokem a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 22)
  • Autor
    Příspěvky
  • #5019
    krkstex
    Účastník

    Zdravím,
    sháním někoho schopného programování pro vývoj řízení kotle Atmos (ventilátor, čerpadlo) s s akum. nádrží s ohledem na teploty kotle, nádob a dalších údajů o teplotě. Momentálně jsem ve fázi sběru dat pro nastavení podmínek. Cílem je „krabička“ s displejem a několika ovl. tlačítky zajišťující provoz kotle a náhled do aktuálních hodnot.

    #6428
    jurisek81
    Účastník

    Dobrý den,

    může být místo Arduina PLC ?

    Jirka

    krmasekjirka@gmail.com

    #6908
    krkstex
    Účastník

    Je úplně jedno na čem to poběží. Arduino mi přišlo jako levná platforma.

    #6986
    jurisek81
    Účastník

    Napište mi přesně jak se to má řídit, vstupy, výstupy. Pošlu Vám nějaký návrh.

    #6988
    krkstex
    Účastník

    Vezmu popis nejprve trochu ze široka, aby bylo rozumnět.
    Jedná se o řízení systému kde je kotel, s ventilátorem, akumulační nádoby, bojler na TUV a okruh vlastního topení.
    Systém topení má 3 okruhy.
    Primární – kde kotlové čerpadlo (prvek Ladomat – obsahuje čerpadlo a rozdělovací prvek) pouze odebírá teplou vodu z výstupu a vrací ji na vstup kotle.
    Sekundární okruh je mechanicky (přes Ladomat) připojován k primárnímu, pokud se teplota na výstupu z kotle dostane nad určitou teplotu. Na tomto okruhu jsou akumulační nádrže, bojler na TUV a čerpadlo terciálního okruhu ( vlastní topení s radiátory).
    Terciální okruh – okruh vlastních radiátorů, kde je oběhové čerpadlo řízené prostorovým termostatem v místnosti.

    U kotle se sledují hodnoty teploty spalin 0-400 °C a teplota výstupní vody. Řídí se zapínání a vypínání kotlového čerpadla – aby se kotel po natopení nádob z nich zpětně nedohříval a zároveň se maximálně využilo zbytkového tepla; řídí se otáčky ventilátoru – regulace výkonu kotle otáčkami ventilátoru a udržení teploty spalin v určitém rozmezí .

    Akumulační nádrže – u nich se sleduje teplota na 6 místech ( v různých výškách) – z toho lze usuzovat na míru nabití nádoba tudíž potřebu výkonu kotle.

    Bojler na TUV – sleduje se teplota v bojleru a v sekundárním okruhu. Pokud je v sekundárním okruhu vyšší teplota než v bojleru zapne se čerpadlo, které nabíjí bojler.

    Čerpadlo terciálního okruhu – ochranná funkce – ikdyž není požadavek na topení do domu od prostorového termostatu, ale teplota v kotli a v nádržích se blíží teplotě varu, tak čerpadlo běží, aby se teplo odvádělo do domu.

    Schéma topení pro představu je v příloze.

    Vlastní cyklus topení má fáze:
    Zátop – nízká teplota v primárním okruhu, nárůst teploty spalin – kotlové čerpadlo pomáhá prohřát kotel, ventilátor běží na 100%
    Topení – kotel běží – stabilní teplota výstupní vody (díky Ladomatu cca. 75°C), udržování teploty spalin řízením otáček ventilátoru v určitém rozmezí – topení do terciálního okruhu, nabíjení bojleru a ukládání do ak. nádrží.
    Teplá rezerva – bojler nabitý, dům odebírá občas, nádrže se blíží natopení – palivo žhne, vnetilátor stojí, teplota v primárním i sekundárním okruhu vč. nádob podobná
    Chladnutí – teplota v primárním okruhu klesá a ani ventilátor již nedokáže teplotu udržet na úrovni zbytku systému – využívání odběru z primárního okruhu do terciálního – využití zbytkového tepla – teplota požadovaná pro terciální okruh je nižší než teplota dodávaná primárním okruhem – šetření energie z nádob
    Vyhasnutí – ventilátor není schopen dostat teplotu kotle nad teplotu, kdy se primární okruh mechanicky připojuje k sekundárnímu ( využívání zbytkového tepla) – odstavení ventilátoru i kotlového čerpadla.

    Snad je obecné zadání srozumitelné. Klidně se doptejte. Vzhledem ke zkušenostem s topením s touto soustavou jsou pro mě některé věci jasné,ale bez této zkušenosti mohou být souvislosti nejasné.

    Attachments:
    #7018
    jurisek81
    Účastník

    Dobrý den,

    Arduino bych určitě nepoužíval to je hračka. Tohle musí nonstop fungovat. Jedině PLC. Úloha není složitá ale od počítače to nerozlousknu.

    Mohu nabídnou :

    Budu dělat řešení sám s podporou Amit. (znám jejich jednotky mám tam podporu).
    Záleží jak daleko jste od Ostravy. (jezdit do Prahy asi nemá smysl. Taky je otázka jestli je to jedna instalace nebo lze řešení použít dál.
    Tedy jestli hledáte jen tohle řešení nebo i pro další zakázky.

    Nesměrování na Amit který Vám dá kontakt na borce kteří tohle přímo řeší.

    Najít firmu která děla MaR. Nemusí být Amit.

    K programu. Chod a zapojení bych pochopil. Musí se taky udělat ovládaní nastavení hodnot režimů a nějaké kontroly (nouzové vypnutí, řešení výpadku komponentů). V současné době programuji zařízení kde řízení je podobné ale mám navíc uživatelský panel, webové rozhraní a záznam hodnot.
    Taky chystám svůj projekt inteligentních domků. Tady by bylo propojení zajímavé v návaznosti na akumulaci. Řízení by bylo „divočejší“ ale umělo by vytáhnout maximum efektivity.

    #7031
    krkstex
    Účastník

    Co se týče platformy nechám věc na odbornících. Logiku umím dát dohromady, ale programování neumím.
    Jsem z Plzně, takže komunikace spíš přes mail, skype apod.
    Primárně hledám řešení pro sebe, ale myslím, že by bylo možné řešení zpeněžit na trhu. Když jsem koupil kotel hledal jsem řídící jednotky a upřímně to co se prodává je vlastně velmi primitivní, bez vetšího přesahu mimo kotelnu. Originální příslušenství ke kotlům Atmosje drahé a “ hloupé“.
    Nejsem si úplně jistý směrováním na Amit přínos. Nejspíš nedostatek mých informací.
    Během zimy jsem si zkutil pomocí relátek a dalších věcí jednoduchou verzi řízení kotle spolu s ovládacím panelem. Tam jsou nějaké bezp. prvky i ruční ovládání. Můžu úposlat fotky.

    Nebráním se být součástí většího projektu. Pokud to bude využitelné i pro moje potřeby. Myslel jsem při přemýšlení i nad zapínáním 2. zdroje ( plynový kotel) a na další věci.

    #7033
    jurisek81
    Účastník

    Pokud je to přes relé jde aplikaci velmi snadno přenést do PLC. Nemusí být Amit který má výhodu v analogových vstupech. Může být i levnější Deco nebo renomované Omron, Siemens.
    Lepší je mít čídla a hodnoty zpracovávat v jednotce a nastavovat. teď tam máte asi spínané teplotní čidla ?
    Některé PLC umí web nebo SMS jde tak topení ovládat z mobilu.

    Na inteligentní domy chystám vlastní projekt. Vím v čem jsou současné řešení špatné 🙂

    #7042
    krkstex
    Účastník

    Současné řešení je primitivní – termostaty z Ebay a pár relátek a jedna chytřejší krabička, vzájemně propojené a odstavitelné pomocí přepínačů.
    Takže pro nové řešení znám jen logiku, potřebné měřící rozsahy a regulační zásahy. Případně potenciální možnosti rozšíření o ekvitermní řízení, nutné výstupy pro automatické kotle a ovládání dalších zdrojů. HW asi nepoužitelný.

    Používám:
    http://www.ebay.com/itm/NEW-50-110-c-DC-12V-Digital-Thermostat-Cooling-Heating-Temperature-Controller-/401031203498?hash=item5d5f528aaa:g:QlcAAOSwrx5UW5LO
    Na ochranu proti přetopení a odstavení čerpadla terciálního okruhu, při nízké teplotě v sekundárním okruhu

    V kombinaci s 12 polohovm přepínačem a 12 čidly:
    http://www.ebay.com/itm/Digital-Temperature-Controller-Thermostat-30-300-w-Sensor-12V-24V-110V-220V-/271713404031?var=&hash=item3f4361847f:m:mVYjiKaS9q4rP8L8kZIjH8A
    na zobrazování teplot v systému

    Monitoring teploty spalin a přechod ze stavu zátop do topení (překročení určité teploty spalin) odstavování kotlového čerpadla při vyhasnutí

    http://www.ebay.com/itm/Digital-PID-Temperature-Controller-Thermostat-2M-K-Type-Probe-25A-SSR-Heat-Sink-/291719957425?hash=item43ebdd4bb1:g:QQ4AAOSwJQdW9jmZ

    Řízení nabíjení bojleru:
    http://www.regulus.cz/cz/regulator-ur1

    A pro řízení výkonu kotle ( otáček ventilátoru) v režimu topení:
    http://www.logitron.cz/data/user-content/dokumenty/navody/toptermostat/CZ/euroster-11W.pdf

    #7243
    krkstex
    Účastník

    Jaký by měl být další postup? Nejsem příliš zkušený ve vývoji.

    #7244
    jurisek81
    Účastník

    Dobrý den,

    na 2-3 týdny jsem pracovně zaneprázdněný. Pak tohle můžeme řešit.

    JK

    #7252
    krkstex
    Účastník

    Ok, počkám na další instrukce 🙂

    #7705
    krkstex
    Účastník

    Dobré odpoledne,
    už je čas na řešení?

    #7711
    jurisek81
    Účastník

    Dobrý den,

    omlouvám ale vidím to marně. Začínám s výrobou zařízení které jsem vyvinul. Jsem v práci 12 hodin denně.

    Nemůžu ani slíbit další termín …

    JK

    #10355
    sutneosv
    Účastník

    Dobrý den, omlouvám se, ale mám asi podobný problém s řízení kotle na tuhá paliva. Toto forum jsem našel náhodou, jak jste dopadl? povedlo se vám nějaké řízení dát zprovoznit?
    Mám kotel Viessmann Vitoligno 100 (asi 7 roklů) odešlo řízení a obchodní zastoupení v Praze kde jsem poptával opraVU MLČÍ A MLČÍ, ZATÍM ŘÍDÍM KOTEL MANUELNĚ (TERMOSTAT NA ČERPADLO, REGULÁTOR OTÁČEK NA VENTILÁTOR) Ten regulátor Euroster 11 W jsem našel taky, mě by stačil ale podle popisu řídí dmychadlo, já mám odtahový ventilátor. Tak nevím, šlo by to „překopat“
    děkuji za odpověď
    Sutner

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 22)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.