Close

Spínání čerpadla dle teploty vody

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Spínání čerpadla dle teploty vody

  • Toto téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel yeti a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11328
    yeti
    Účastník

    Ahoj, jsem tu nový. Byl by mi prosím někdo zkušenější ochoten poradit, co mám koupit a případně i poskytl radu až se dostanu do slepé uličky?
    Potřeboval bych spínat a vypínat oběhové čerpadýlko u bazénku na základě teploty vody.
    Mám představu, že pořídím Arduino UNO + teplotní čidlo + něco dalšího (nějaké relé, odpory…?) a čidlo umístím na vhodné místo do oběhového systému a „nějak“ nadefinuji maximální teplotu, kdy se má čerpadlo spustit. čerpadlo poběží dokud voda v systému neklesne pod minimální teplotu spuštění. Např. maximální teplota bude 40stC, čerpadlo sepne a poběží, dokud teplota vody neklesne na 13stC. A tak pořád dokola…
    Čerpadýlko je taková plastová hračka z Conrada napájená 12V (předpokládám napájení autobaterií + solární dobíjení). Funkci čerpadla mám ověřenou ručním spouštěním, jen to potřebuji zautomatizovat.
    Díky za rady.

    #11329
    posjirka
    Účastník

    budes potrebovat arduino cidlo teploty a nejaky rele modul.
    u tech cerpadel pozor na rozbehovy proud. aby to zvladl jak zdroj tak rele. ja takove cerpadlo mel a bral si 3A coz v DC neni malo.
    programovani neni problem. dej tomu tyden casu a uvidis. v kazdem pripada je nutne mit konkretni predstavu co to ma delat a aspon v zacatku orezat vse na minimum. hodne komentovat, byt peclivy a hledat….

    #11334
    yeti
    Účastník

    Děkuju za odpověď. Ano, mám v plánu začít s minimalizovanou verzí, nicméně nemám moc čas se vydávat slepými uličkami. Proto bych rád, kdyby mi někdo poradil konkrétní HW komponenty, které budu potřebovat.
    Např. nenašel jsem v e-shopu žádné relé. Musím koupit jinde, nebo se dívám špatně? Nebo dále regulace teploty vody – potřebuji nastavit teplotu při které se čerpadlo zapne a při které se vypne. Tyto teploty já dopředu neznám, takže by bylo dobré mít možnost tyto teploty jednoduše naladit dle situace. Tzn. buď nějaké dva potenciometry, nebo jeden potenciometr a tlačítko, kterým by se přepla funkce potenciometru na druhou teplotu. Hrát se s tím dá asi do aleluja, ale já bych potřeboval aby to fungovalo. Bude to na místě, kam se dostanu jednou týdně a nemám čas každý týden o víkendu zjišťovat, že budu potřebovat ještě to a tamto…
    Programování snad nebude problém, problém je koupit součástky, které potřebuji. V HW se moc nepohybuji a než bych všechno nastudoval, tak máme podzim…

    díky.

    #11335
    posjirka
    Účastník

    když jsi takto na začátku, má cenu se do toho vlastně pouštět?
    Spíš bych ti doporučil něco takového:
    http://arduino-shop.cz/arduino/1238-digitalni-termostat-20-az-100-1458426591.html?gclid=Cj0KEQjwoqvIBRD6ls6og8qB77YBEiQAcqqHe8JphLULFxKeGgzYVm5Jui00vr55PfCujYs4q25b1BMaAoon8P8HAQ

    Ono naprogramovat se dá cokoliv, ale aby to spolehlivě fungovalo, tak je nutné znát možnosti a omezení. Pkud tam pojedeš jednou týdně, je nutné oštřit třeba zásek procesoru ať už pomocí WATCHDOG nebo nějáké nouzové automatiky.
    To rozhodně není na 1 den.
    Poku se tomu chceš věnovat, nastuduj si jak funguje elektrotechnika, prostuduj možnosti, rozvrhni funkce a jsi na správné cestě.

    Rozhodně tu nejsme pro zakázkové řešení pro veřejnost. Rádi ti tu pomůžeme, ale asi tu nenajdeš blázna co by to vyřešil všechno za tebe-…

    #11338
    yeti
    Účastník

    To vypadá dobře. Popravdě, kdyby existovala vyhovující hotová krabička za rozumnej peníz, tak ani neuvažuju, že se s tím budu drbat.
    Díval jsem se na ten termostat co jsi posílal a není mi jasné, jak to funguje. V popisu píšou jen o spínací teplotě. OK, chápu, že nastavím třeba 40stC – čerpadlo běží a teplota vody postupně klesá. A kdy se to čerpadlo vypne? Nebo je jen ten popis blbej a normálně se tam definují dvě teploty? Nebo to vůbec nechápu?

    Jinak já nepožaduji řešit úplně autonomní chování, různé chybové stavy, zaseknutí, výpadky apod. Já to vytáhnu ze šuplíku jen když přijedu a do odpoledne je voda v pohodě ohřátá :o)) Jen kolem toho nechci běhat a spínat to ručně.

    Pokud to budu bastlit sám, tak určitě nechci, aby mi to někdo zadarmo dělal od A do Z. Jen potřebuju poradit co a kde mám koupit, protože nemám praktické HW zkušenosti. Např. vím, že existuje relé ale už nevím, že je rozdíl spínací a rozpínací, má to nějaké charakteristiky atd. Teda teď už to vím. Ale snad mi rozumíš, co potřebuju.

    #11340
    posjirka
    Účastník

    jo ok v poho.
    napadlo mě ještě toto řešení:
    https://www.gme.cz/stavebnice-velleman-mk138-termostat

    je to analogový termostat,kde nastavuješ teplotu sepnutí a hystereze rozpenutí (rozdíl memzi spínací a rozpínací teplotou) se nastavuje fixně, pomocí změny hodoty rezistoru (tuším že jsem viděl v manuálu odpor R7). Je to jednoduché zařízení i na sestavení je to v pohodě i pro začátečníky a nemusíš nic nsatavovat. jen nevidíš aktální teplotu.
    Takhle se to dělá posledních 20-30 let. Mikroprocesor řeší vše lépe a komfortněji jen je pak třeba i více času a znalostí. Já mám rád jednoduchost 🙂

    #11341
    posjirka
    Účastník
    #11343
    posjirka
    Účastník
    #11348
    yeti
    Účastník

    OK, díky. Asi teda koupím něco hotovýho. Je to levnější a rychlejší řešení. Už vím co hledat, takže díky za radu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.