Close

Výstup s vyšším výkonem / napětím

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Výstup s vyšším výkonem / napětím

Označeno štítky: ,

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9490
    eXMarty
    Účastník

    Zdravím s arduino zatím nemám zkušenosti ale chtěl bych ho využít pro náhodné spínání většího počtu LED. O programu mám celkem představu (v podstatě je velmi jednoduchý) ale potřeboval bych radu ohledně zapojení výstupu.
    Uvažuji o Arduino Uno.
    Co jsem se dočetl zatížení výstupu může být max. 20mA celkové 100mA. Potřebuji tedy výstupem Arduina spínat obvod který bude spínat další kde už zatížení může být větší (ideálně i jiné – vyšší 12-24V napětí). Hledal jsem všude na webu ale řešení našel více a nevím které je to nejlepší. Rád bych zachoval funkcionalitu PWM (tedy relátko není dobré řešení). Z toho co jsem pochopil by bylo vhodné řešit na výstupu FET tranzistor. Můžete mi to potvrdit nebo vyvrátit a poradit jiné efektivnější řešení?

    Pokud je FET tranzistor správným a efektivním řešením chtěl bych poprosit o:
    * Návod výpočtu odporů (R1,R2) a tip na konkrétní model tranzistoru (typové označení). Ideálně samozřejmě co nejlevnější s radou jak případně vybrat náhradu (jaké parametry si ohlídat)
    * Pokud bych měl na výstupu místo 5V napětí 3,3V? Je toto stále použitelné (předpokládám že s pozměněnými odpory)
    * Jak na výstupu zapojit spínaný obvod (u mě sestava LED) mezi plus a S nebo zem a D
    * Jak počítat s tranzistorem (napětí D-S?) abych si správně navrhl odpor u LED – spočítal proud do LED?

    Předem všem moc díky za radu nebo nasměrování.
    Pěkný den

    Attachments:
    #9494
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Chce to vědět jaký proud bude tranzistor/fet spínat. To je základ. Pro menší proudy a napětí se dá použít menší tranzistor, např BD140 a nebo další řady. Ty dokáží spínat až 1,5A. Varianta pro vyšší proud a napětí jsou darlingtonovy tranzistory, např TIP120 spínající až 5A. Poté pro ještě větší zátěže se dá použít FET. U led si tedy zjistěte proud a napětí, poté se dá počítat.

    #9495
    eXMarty
    Účastník

    Děkuji,
    určitě je mi jasné že je potřeba znát proud. Popravdě nemyslím si že bych se dostal přes tu 1,5A. Jak pak spočítat proud LEDkama tuším, ale jestli musím počítat nějak s úbytkem napětím na tranzistoru mezi D a S. Omlouvám se opravdu sem se zatím dost dobře nezorientoval.
    Jinak děkuji za typ tranzistoru. Jen ještě jaké zvolit odpory (ty co mám na schématu označen R1 a R2 – viděl jsem také zapojení a text, kde ten R1 vynechávají úplně?

    Ještě jednou předem moc díky za rady

    Čím konkrétnější tím budu raději, hlavně když mi dáte radu jak spočítat potřebné odpory abych již znovu nemusel otravovat když budu nějak pozměňovat zapojení.

    #9501
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    K počítání rezistoru určitě doporučuju nějaký kalkulátor online. Jinak by to bylo asi hodně počtů. Např: http://www.petervis.com/GCSE_Design_and_Technology_Electronic_Products/transistor_base_resistor_calculator/transistor_base_resistor_calculator.html

    Vše co to chce by jste měl mít v datasheetu tranzistoru. Pokud vím tak s úbytkem napětí se nepočítá. Taková zažitá věc je dávat rezistory 10k, to většinou funguje ale lepší je to propočítat. Ten R2 je podle využití pullup nebo pulldown. Zajišťuje aby byla např báze tranzistoru vždy v nějakém stavu a nejen „floating“. Tzn tento rezisto dostává na pin pozitivní napětí nebo zemi i pokud mikrokontolér na pin nic nepouští. U avr může být tento rezistor nahrazen nastavením stavu pinu místo INPUT na INPUT_PULLUP. Většinou je ale lepší řešit to extérně.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.