Close

kejlicz

Vytvořené odpovědi

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Home automation #11772
    kejlicz
    Účastník

    TO Luke_CZ
    Proč jako orat brambory Veyronem. To je jako by jsi napsal, že oheň jde rozdělal mlácením křemenů o sebe , tak proč používat zapalovač. Co získám navíc použitím NodeMcu? Vůbec nic. Zakladatel diskuze se baví o „chytrém domu“ ne o nějakém primitivním měření jedné veličiny.

    Já už mám vlastnoručně postavený systém přes 2 zimy v provozu a je to paráda. Za celou dobu odešlo jen jedno spínací relátko, jinak to šlape. Udělal jsem to tak, že mám „server“ na hostingu. První verze měla server lokálně na Arduinu a na hosting jsem to posílal jen kvůli logování dat a zobrazení grafů. Programovaní Arduina je ale opruz a nejsem v tom moc zběhlý, takže to byl Ctrl + C , Ctrl + V poslepovaný paskvil. Proto jsem se rozhodl udělat server na hostingu na internetu a naprogramovat to v PHP Nette/Doctrine2 což mi možnosti posouvá a několik levelů výš . Je to sice „závislé“ na internetu, ale čemu to vadí? Beru to prostě jako závislost elektrice. Doma mám 2 Arduina Mega a dvě Nano. Jedna Mega data přijímá od těch dvou Nano a posílá je na server na internetu. Na serveru se to vyhodnotí. Mám doma veřejnout IP a přesměrované porty a hosting přes to pošle povel druhému Arduino Mega, co má sepnout. Na hostingu mám naprogramovaný docela promakaný systém, kam jdou jednoduše přidávat místnosti, do nich ovládací prvky a ovládané veličiny. Když chci regulovat něco nového, stačí mi naklikat, že chci nějakou veličinu, nazvat jí a říct systému, název parametru, pod kterým tu hodnotu hosting dostane. Třeba teplota (i když tu už to samozřejmě umí). Pak si naklikám, že chci nový ovládací prvvek, vyberu si ze seznamu ovládanou veličinu, číslo PINu, na jakém je připojeno ovládání toho ovládacího prvku (třeba topení), vyberu zda prvek veličinu zvedá nebo snižuje (topení / klimatizace). U ovládacích prvků si můžu nastavit opožděný start, minimální doba běhu, závislosti na dalších veličinách, závislosti na denní době, dále to jestli je prvkem pod napětím vypnutý nebo zapnutý.
    Pak jen nastavím, že chci např. teplotu v nějaké místnosti min. 21 stupňů. Pokud je teplota nižší, systém se podívá zda má v dané místnosti ovládací prvek, který zvyšuje veličinu „teplota“. Mám tam zadané jako ovládací prvky teploty radiátory. Na nich jsou termohlavice spínané 12V.

    Všechno se mi krásně loguje, mám nastavené automatické změny požadované teploty, dají se nastavit alarmy kdy mi to při překročení nebo poklesu nějaké veličiny třeba pošle email a podobně.

    Taky proč by se neměl dostat do domu při výpadku netu??? Zaprvé tady nic nevidím, že by to používal na odemykání dveří a i kdyby jo, tak se to dá proti takovým věcem vždycky ošetřit.

    odpověď na: Jak dlouhé vodiče k čidlům #4681
    kejlicz
    Účastník

    Díky za info. Já jsem to už zapojil. Jako vodiče jsem použil klasický ethernetový kabel a při délce 10 m nejsou vůbec žádné problémy.

    odpověď na: Okolí Turnova? #3961
    kejlicz
    Účastník

    Já jsem z Jičína(což je kousek) a tady působí skupina http://geeklab.cz/, která taky dělá věci kolem Arduina.

    odpověď na: Home automation #3960
    kejlicz
    Účastník

    Dobrý den.

    Pokud jste ještě nikoho nesehnal, měl bych zájem. Vývoji webů se věnuji již několik let ( viz. http://www.martinkejzlar.cz ). Osobně se s Arduinem seznamuji. Chci si udělat sledování teplot a vlhkosti ve skladu se zpracováním hodnot na webovém serveru pro vlastní potřebu, ale určitě bych rád spolupracoval na něčem větším.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)