Close

Adresace I2C

Úvodní stránka Fórum Hardware Sběrnice Adresace I2C

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Luke_CZ a poslední změna proběhla před 5 roky a 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #10840
    LeosP
    Účastník

    Jsem zacatecnik s Arduinem a jsem ponekud v koncich.
    Mam moduly displaye 16x 7segmentu s radicem TM1640. Jak zjistim/nastavim adresu, kdyz chci pripojit treba 2 a vice techto modulu k Arduinu Due pres I2C?
    Na modulu zadne propojky atd… v knihovnach jsem nenasel nic, co by pripominalo adresaci.
    Pouze nastaveni pinu I2C pro UNO (3,2) a pro Due (21,20).
    prosim o pomoc. Dekuji Bob Lee.

    #10841
    Luke_CZ
    Účastník

    A, TM1640 není i2C, ačkoliv k obsluze potřebuje pouze dva vodiče
    B, pro každý module je nutná tedy vlastní instance asi takto:
    TM1640 module1(6, 7);
    TM1640 module2(8, 9);
    atd..
    Samozřejmě to zabere více pinů, ale funguje to, já to řešil úspěšně pro TM1637.

    L.

    #10874
    LeosP
    Účastník

    Dekuju moc. Je to tak – uz to chodi na Arduino UNO krasne.
    Mam s tim divny problem na Arduino Due. Tam display divne poblikava. Pritom jsem se domnival, ze DUE je rychlejsi – vykonnejsi. Prijeno to bylo na piny 49 a 50, coz si myslim jsou universalni I/O porty. Kdyby vas napadlo, kde je/delam chybu, budu rad, protoze bych rad pouzil system ARMOSY-2 postaveny na DUE.
    Dekuji L.

    #10882
    posjirka
    Účastník

    DUE je na 3,3V UNO na 5V. Tady bych hledal chybu. Jinak ten display nemůže blikat. Z ARduina si bere jen data co má zobrazit a pak už jede autonomně. Sám si přepína segmenty, reguluje svítivost atd.
    Leda že bys mu nesutálě měnil hodnoty (myslím tím víc než 5x/s). Pak by mohl zablbnout, ale spíš to vidím na to napájecí napětí.

    #10923
    LeosP
    Účastník

    Diky, jeste jsem neproveril, ted mam „na stole? zrovna UNO, kde je to OK. Nikde ale nemuzu najit nejaky popis/manual funkci a parametru knihovny pro modul s TM1640. Nasel jsem jen seznam funkci…z toho nektere funkcnosti a parametry jsem zkusmo odhalil, ale predpokladam, ze tam jsou jeste dalsi (mne nezname) moznosti rizeni. Nenarazil jste na neco pouzitelneho? Dekuji.

    #10924
    posjirka
    Účastník

    a kterou knihovnu jsi použil? resp. odkud jsi jí stáhnul … abych parafrázoval jednu českou hlášku:
    „není knihovna, jako knihovna“ 🙂

    #10925
    LeosP
    Účastník

    Tady odtud:
    https://github.com/rjbatista/tm1638-library
    BTW jinou jsem nenasel…

    #10926
    LeosP
    Účastník

    A jedinej „popis“ jsem nasel tento

    Attachments:
    #10928
    posjirka
    Účastník

    obávám se, že je to všechno co tato knihovna umí. Pokud bys chtěl něco dodatečného, tak musíš buď knihovnu pozměnit, nebo napsat zvlášť funkci …
    Co přesně ti nejde, nebo co potřebuješ ?

    #10930
    LeosP
    Účastník

    Nic kritickeho mi nechybi. Jen nevim u nekterych fci (treba setDisplay()) kolik parametru lze pouzit a co presne ovlivnuji. ( setDisplay(x, y, ?z…) prvni je jasny = CO, druhy nevim jestli je prosty pocet segmentu nebo neco jineho a jak adresnout druhou polovinu segmentu 9 – 16. Nicmene to opravdu kriticke neni, spis jen jestli neobjevuju objevene. Doufal jsem v existenci „klasickeho“ popisu fce s parametry.
    Moc dekuju za rady a jakmile zase nekde narazim, tak se s dovolenim opet ozvu. L.

    #10932
    Luke_CZ
    Účastník

    Musíš juknout do zdrojáků, předpokládám, že na začátku skeče vkládáš hlavičkový C soubor pro knihovnu:
    #include <TM1640.h>
    Tož se jukni do něj(TM1640.h), jak je funkce definována, pokud není (jakože není), tak je v něm (TM1640.h) vkládán další hlavičkový soubor#include "TM16XX.h".
    Koukni do TM16XX.h a hleďme:

    /** Set the display to the values (left to right) */
    virtual void setDisplay(const byte values[], unsigned int length = 8);

    Prostě, ne každý autor píše detailní manuál ke knihovně a raději dává popis funkcí rovnou do zdrojáku.

    L.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.