Close

arduino DRL modul pre dialkove svetla

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino arduino DRL modul pre dialkove svetla

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #7375
    rumy
    Účastník

    ahojte
    uz davnejsie som si chcel spravit DRL modul pre dialkove svetla po dlhej dobe trapenia a navrhovania dosky som si dokoncil prvy modul ktory ked som uz chcel nahodit do auta prisiel kamarat s myslienkou preco tykto modul nespravis cez ARDUINO
    a tak mi dal chrobaka do hlavy
    kedze nie som az taky velky programator tak som pouzil len google..
    mensi popis mojho zapojenia DRL modulu:
    DRL modul by mal fungovat tak ze ked nastartujete auto by sa mali automaticky rozsvietit dialkove svetla a ked zapnete parkovacky tak by mali svetla zhasnut
    nato aby to vsetko fungovalo som sa rozhodol pouzit pre arduino delicku
    ktora bude merat napatie v aute.. je tam podmienka ktora sleduje to ze pokial je v aute napetie mensie ako 12.8V tak svetla budu vypnute ked nastartujem auto tak alternator zacne dobijat baterku a tym padom sa zdvihne napeniet az cca na 13.8V..vsetko ked som si poskladal naprogramov na stole fungovalo paradne az kym som si to nemantoval do auta a tu nastava jediny jeden problem..
    ked nastartujem auto dialkove svetla sa mi zapnu lebo delicka napetia mera viac nez 12.8V ale po dlhsej dobe merania mi zacne skakat meranie a zacne hadazat hodnoty 11.6V potom 12V potom to skoci na 13V a takto sa to opakuje a niekedy viac krat po sebe meria 11.6V a nechapem preco lebo ked prilozim merak na baterku tak tam stale pekne ukazuje napetie 13.8V obac to skonci na 13.2V ale na arduine mi to strasne skace..
    preto sa chcem spytat je mozne napisat kod tak aby ked sa arduino zapne tak bude sledovat napetie 12.8V akonahle toto nepetie nameria tak vypne meranie a uz ho nebude sledovat.. pripadne ignorovat..
    pridavam aj dake foto mojho projektu
    drl modul

    #7385
    posjirka
    Účastník

    tady je spoustu faktoru, které to můžou ovlivňovat:
    – rušení od řídících jednotek
    – načnutý alternátor
    – špatná zem
    – ….
    Máš 2 možnosti:
    1, neuvádíš jaký je to auto. Postaru se to řešilo tak, že místo sledování baterie se sledovalo zde je napětí za ořechem (spínací skříňka), která zapíná třeba autorádio atd. Pak bys nemusel sledovat nic analogového jen je/není napětí. jednoduchá konstrukce je třeba tady:
    http://paja-trb.cz/konstrukce/aut_svetla.html
    2, musíš to napětí , které přivádíš nejdřív oddělit (diodou) a pak vyfiltrovat (kondenzátor 100n + 470u proti zemi).

    #7386
    rumy
    Účastník

    jedna sa o hondu accord rocnik 2005
    ten druhy bod by mala byt ta filtracia pri to meracom bode?
    ale aj tak snazim sa to spavit co najmensie tak uvazujem nad tym ze by som to jednoducho tak spravil ze ked sa zapne arduino tak cca za 5s sa zapnu svetla.. lebo arduino zapinam tak ze otocim kluc do polohy II a arduino sa zapne..

    #7387
    posjirka
    Účastník

    otočení klíče do 2. polohy je nejjednodušší varianta a v podstatě je tam to arduino už zbytečné. jak jsem ti posílal odkaz tak to je analogová konstrukce za pár korun a bez programování. Jen pro pořádek dobrá rada: používej autorelé na 12V. Jsou veliké ale budou spolehlivé.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.