Close

Arduino wifi modul ESP8266 ESP-07

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Arduino wifi modul ESP8266 ESP-07

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel vrabi a poslední změna proběhla před 7 roky a 1 měsícem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #6930
    ArduXPP
    Účastník

    Koupil jsem si tenhle modul, a zajímá mě komunikace arduino uno a tenhle modul.
    Chápu, že je potřeba připojit 3V , mě zajímá RX a TX , musí se dát mezi tyhle komunikační kanály 5 to 3V ? Protože já nemohu komunikovat s modulem, svítí červěně.
    Když použiju návod , tak se při příkazu AT nic neděje. Rx a TX jsem použil port 0 a 1 . Pak u návodu i 2 a 3 , žádná komunikace .

    #6932
    Zbyšek Voda
    Správce

    Dobrý den,
    Arduino většinou běží na 5V, ESP na 3.3V. ESP můžete napájet z 3.3V pinu arduina, ale také potřebujete úrovně převést na sériové lince (RX, TX).

    Dá se to udělat pomocí děliče napětí, ale spolehlivější je nějaký převodník, například: http://www.hwkitchen.com/products/logic-level-converter/

    #6940
    ArduXPP
    Účastník

    Takže jsem si ten modul zničil, když jsem použil Rx a TX z arduina uno ?

    #6944
    posjirka
    Účastník

    to ti takto na dálku nikdo neřekne. jediná možnost je použít správný převodník úrovní a vyzkoušet. Někdy není nutný ani převodník a pro testování ti spačí 3 odpory:
    http://www.martyncurrey.com/arduino-to-esp8266-serial-commincation/

    Jen pozor na napájení 3,3V. Arduino nepokryje svým zdrojem všechny výkonové nároky WIFI modulu. ESP8266 má tuším až 300-400mA odběr a to už zdroje arduina nejsou nejstabilnější a v nekterých klonech začínají omezovat proud = snižovat napětí zdroje až se celé arduino resetne. Resp. samotníé arduino to zvládne, ale nic dalšího už napájet nezvládne. Takže pokud tam máš LCD display s podsvícením a nějáké čidlo tak už ji z ahranici.

    Odpálit jsi to nemusel, tyhle moduly mají ochranné diody a vnitřní zapojení se navrhuje tak aby se neodpálilo hned.

    #6948
    Aleš
    Účastník

    Modul určitě zničený není. Žádný převodník úrovní nepotřebujete, arduino i esp si s tím poradí. S čím si ale většinou neporadí je napájení. Je minimálně potřeba připojit na 3.3V kondenzátor 470-1500uF, nebo to napájet z externího zdroje. Tomu že nekomunikuje, a neodpovídá na AT příkazy se moc nedivte. Kdoví, co v tom je za firmware. Může tam být NodeMCU, a potom na AT příkazy neodpovídá. Já když koupím ESP8266, tak se s ním ani nesnažím komunikovat, a rovnou do něj nahraju vyzkoušený firmware, o kterém vím, jak s ním komunikovat (rychlost, atd.). Něco málo najdete na mých stránkách http://xanadu.khnet.info/esp8266.php

    #6953
    posjirka
    Účastník

    Aleši asi máš více zkušeností s tímto modulem než já (já jsem ejj jen koupil a přihlásil se přes něj do sítě, pak už nebyl čas na experinety) , ale i přes to NEDOPORUČUJI používat tento modul bez převodníku úrovní. V Data sheetu jem nikde nenašel že by měl vstupy 5V tolerantní a všechny logiceké urovně jsou psány jako max 3,6V.
    Ano je zmíněno že má ochranu před vyšším napětím, ale i tak bych se radši držel v doporučení výrobce. Díval jsem se ti na web a píšeš že jsi jednou připojil tento modul na 5V a zjistil to po měsíci. OK i Tak bych to radši nedělal.

    https://cdn-shop.adafruit.com/product-files/2471/0A-ESP8266__Datasheet__EN_v4.3.pdf

    #6958
    Zbyšek Voda
    Správce

    Souhlasím s Posjirka. Co jsem četl po cizojazyčných fórech, tak ESP sice 5V snese, ale většinou ne na dlouho.

    Můžete zkusit s ESP komunikovat na různých rychlostech. Vyzkoušejte všechny možné – od 9600 po 115200. Rychlost komunikace se může lišit podle typu firmware – většinou to je jedna z: 9600, 57600, 115200.

    #6964
    Aleš
    Účastník

    To jsem připojil NAPÁJENÍ na 5V. Chodilo to asi měsíc, než jsem si toho všiml, a přepojil to na 3.3V. Ale DATOVÉ signály se mohou připojit k Arduinu přímo, bez jakýchkoliv převodníků. Takhle jsem to myslel.

    #6969
    Zbyšek Voda
    Správce

    Ne všechny datové signály můžete připojit přímo…
    TX ESP můžete na RX Arduina připojit – 3.3V je na příjmu identifikována pořád jako 1.
    Ale opačný směr (TX Arduina -> RX ESP) už je nutné připojit přes rezistor/dělič!

    Sériová linka Arduina funguje na 5V, kdežto sériová linka ESP na 3.3V.

    #6970
    Aleš
    Účastník

    Mám jich tady asi 8ks, některé běží už přes rok v kuse, a u žádného nemám odporový dělič. Asi by tam být měl, ale není to podle mých zkušeností nutné 😉

    #10591
    vrabi
    Účastník

    Ahoj, omlouvám se za amatérský dotaz, ale pomohl by mi někdo s propojením airduno mega a esp8266-07? do mega si stahuji různé hodnoty z digitálních i analog pinů. Tyto hodnoty bych však chtěl nahrávat na web ubidots. Nicméně nevím jak s propojením toho wifi modulu. Mám propojené MEGA tx na ESP rx a MEGA rx na ESP tx, nicméně pokud dám kontrolovat testovací program program, nahlásí mi IDE hlášku, že „esp8266wifi.h“ není přítomná, ačkoliv ji mám importovanou mezi knihovnami:(
    Nevíte co s tím?
    Díky Martin.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.