Close

ESP 8266

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino ESP 8266

Označeno štítky: 

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)
  • Autor
    Příspěvky
  • #5030
    terje
    Účastník

    Zdravím, máte někdo zkušenost s modulem ESP8266-01? Když chci nahrát program, vždycky se objeví hláška espcomm_open failed.V IDE 1.6.5 vše nastaveno správně. Na AT příkazy v seriove konzoli přitom odpovídá.

    #5095
    taunt
    Účastník

    Dobrý den,
    já mám tyto moduly tři a ani jeden korektně nejde. Všechny tři se chovají stejně. Na wifi se na něj připojím jako na AP. Bohužel přes terminál ve win7(Termite) se při zapojení ohlásí asi správně(podle několika různých návodů na Netu), potom ale stále jen „echuje“ moje AT příkazy. Na žádný z nich nereaguje správně.
    Pokud máte někdo více zkušeností s tímto modulem, prosím o radu. Vygooglil jsem již mnoho návodů, ale žádný zatím nepomohl. Asi dělám nějakou chybu, kterou přehlížím, bohužel ji nemohu najít. Zapojení, zdá se, je správné, včetně převodu úrovně 5 na 3 V.
    Díky.

    #5100
    terje
    Účastník

    Jaký tam máš FW.

    #5102
    Aleš
    Účastník

    Mám těch modulů několik, ale všechny používám buď jako client, nebo samostatně s nodemcu firmware. Nemám s nima žádný problém. Při zvolení správného firmware fungují tak, jak mají. Jediný problém je s napájením. V klidu mají odběr cca 20-40mA, při vysílání až 170mA. Arduino UNO nebo MEGA to jakž takž snese. Je dobré zapojit paralelně k napájení ESP kondenzátor 470uF/6,3V. Pro připojení k Nano je třeba použít obvod 1117-3.3 a kondenzátor. Při použití samostatně a napájení z baterií nebo zdroje s vyšším napětím použít spínaný zdroj (LM2596)
    Prvnímu dotazu nerozumím. Nejde nahrát program do Arduina?
    Druhý dotaz je celkem jasný, je tam nějaký „jiný“ FW. Stáhněte si Br@y terminál, nastavte CR+LF a používejte ten. Pro začátek použijte fw: v0.9.5.2 AT Firmware.bin. Flasher pro nahrání použijte tento: esp8266_flasher.exe Sice na konci flashování ohlásí chybu, ale tu můžete ignorovat. Firmware je nahraný v pořádku. Je nejjednodušší.
    Kdyžtak napište, co máte konkrétně za problémy. Zkusím poradit.

    Třeba tady je Arduino Uno s pár čidlama, LCD5110 a přenáší se to pomocí ESP8266 na ThingSpeak 🙂

    #5113
    terje
    Účastník

    K prvnímu dotazu
    Chci napr.nahrát přes převodník usb/uart do esp8266-01 program pro blikání diody na GPI00. Spustím IDE/příklady/esp8266/blink a skončí to hláškou z prvního postu.FW mi jde normálně flešovat. Modul mi přes wifi komunikuje(skenování sítě atd.)Používám Esplorer na AT příkazy.
    Nebo jsem nějak mimo?

    #5114
    taunt
    Účastník

    Tak já jsem asi úplně mimo.
    Ať použiju jakýkoli terminál, chová se to stejně. Jeden kus se většinou přihlásí na rychlosti 9600 a má fw 0.9.2.4. Dva další se většinou nepřihlásí korektně – jedou asi na 115200, někdy přitom pošlou jen několik zmatených znaků a pokud se jim povede něco smysluplnějsího, tak se jen dozvím že blabla thinker a failed místo ready. Ani nevypíšou fw. Jen jednou se jednomu z nich podařilo vypsat několik (docela dost) řádků, které dávali trochu smyslu, ale stejně skončil failed. Pokud se některému podaří přihlásit, tak potom vůbec nereaguje na AT, na všechny vrací přesné echo.
    Přitom všechny tři jedou na wifi, vysílají SSID a chovají se jako AP bez hesla.
    Při pokusu o flash všechny tři píšou : conecting… Failed to conect.
    Používám Převodník UART TTL – PL2303HX s třívoltovou logikou.
    Dnes už na to po několika hodinách pokusů z vysoka ….
    Uvidíme o víkendu, zkusím poslední možnost – vyměnit ten převodník. Sám na sebe ale jede bez problémů na všech rychlostech a terminálech.
    Už jsem prošel spoustu webů, dozvěděl se několik způsobů zapojení a flashování, ale nic z toho nepomohlo.

    #5116
    Aleš
    Účastník

    K prvnímu dotazu
    Aha, tak už jsem to pochopil. Vy se tam to blikání snažíte nahrát pomocí Arduinovského IDE. Pravděpodobně se vám do něj podařilo doinstaloavt ESP8266 rozšíření, když vidíte mezi podporovanýma deskama „Genuino ESP8266“. To ale bohužel nestačí. Ještě tam musíte doinstalovat programátor. Mezi programátorama, tam kde máte teď nastavený „AVRISP mkII“ musíte vidět ještě „esptool“. Pokud ho tam nevidíte, a nemůžete ho zvolit, tak program do ESP8266 nedostanete. Postup s obrázkama je vidět dobře ZDE Já jsem se to snažil nainstalovat do IDE také. Strávil jsem nad tím několik hodin, zkoušel jsem několik verzí IDE, a nerozchodil jsem to. Kdyby se vám to povedlo, tak napište, jak jste to dokázal 🙂
    Takže použijte program LuaLoader, a nahrajte tam blikání z TOHOTO ODKAZU Mohlo by to tam jít nahrát i programem Esplorer, ale ten je nějaký divný, jednou funguje, dvakrát ne. Takže raději používám LuaLoader.
    Napsal jsem o ESP8266 pár návodů na moje stránky http://xanadu.khnet.info/esp8266.php Je to spíš upozornění na problémy, než návod jak to udělat. Těch je na internetu spousta.

    #5117
    Aleš
    Účastník

    Ke druhému dotazu
    Pravděpodobně je v nich nějaký „divný“ firmware. Mě když tuto moduly přijdou, tak je ani nezkouším, a rovnou do nich nahraju firmware, který mám vyzkoušený. Převodník máte správný, používám ten samý.
    Nejdřív si stáhněte z mých stránek http://xanadu.khnet.info/esp8266.php správný firmware. Nevím, k čemu to máte připojené, ale pokud používáte Arduino MEGA 2560, které má druhý sériový port, a může komunikovat na 115200Bd, tak použijte fw. 0.9.2.2, pokud potřebujete rychlost 9600Bd, tak fw 0.9.5.2. To, co je na mých stránkách je všechno odzkoušené a funkční.
    Vyzkoušejte ten BR@Y terminál. Problém může být i v tom.
    Napište, jak to dopadlo 🙂

    #5120
    jankop
    Účastník

    S ESP8266 mám zkušeností dost. S hardwarem problémy nemám, horší to někdy bývá s vývojovým prostředím. Před pár dny jsem s překvapením zjistil, že mimo Lua a další systémy, včetně embeded Espruino, existuje také embeded Arduino. Protože Espruino je ještě v plenkách a ne moc stabilní, tak jsem zkusil embeded Arduino. Je třeba použít IDE 1.6.5. a dohrát k němu board ESP8266. V životě jsem Arduino neviděl, ale počátky jsem zvládl celkem bez problémů. Nahrál jsem nějaký demoserver a on perfektně funguje, stejně jako BLINK s LED.
    K vlastnímu modulu. Zásada číslo jedna – kvalitní napájecí zdroj. Web se hemží návody, jak napájet modul z převodníku USB/Serial, ale to je fatální chyba a jeden z častých problémů.
    Druhou věcí je nezbytnost ošetřit důležité vstupy. V případě ESP8266-01 musí být GPIO0, GPIO2, CH_PD, RST připojeny na Vcc, nejlépe přes rezistory cca 10k. V případě některých vyšších řad modulů je třeba ještě zapojit GPIO15 přes rezistor na GND. Velice častou chybou bývá také skutečnost, že uživatel zapojí modul přes převodník, správně překříží Tx/Rx, ale zapomene propojit zem převodníku se zemí modulu. Nepodceňujte tyto triviální chyby, jsou velmi časté a chování zařízení je nevyzpytatelné. Nemám zkušenosti s Arduino IDE a proto mě nenapadlo instalovat nějaký programátor. Prostě jsem uvedl ESP8266 do programovacího módu přes sériovou linku a program jsem přes IDE uploadoval. Sériový bootloader pro ESP8266-01 vyvolám tak, že provedu RESET a v okamžiku resetu musí být GPI02 = HIGH a GPIO0=LOW. Pak již stačí přes Arduino IDE nahrát program do modulu.
    Na GITHUB je tento mnou vyzkoušený postup instalace IDE pro ESP8266 embeded Arduino. Nic víc není myslím třeba. Když jsem to zvládl já, tak to musí zvládnout každej.

    Install Arduino 1.6.5 from the Arduino website.
    Start Arduino and open Preferences window.
    Enter http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json into Additional Board Manager URLs field. You can add multiple URLs, separating them with commas.
    Open Boards Manager from Tools > Board menu and install esp8266 platform (and don’t forget to select your ESP8266 board from Tools > Board menu after installation).

    A teď mám dotaz já. Demo server se zkompiloval a nahrál do ESP8266 a moc pěkně fungoval, tak dobře, že jsem byl překvapen. Proti ekvivalentnímu serveru v Lua je mnohem stabilnější s rychlejší reakcí. Jen vypisovaná potřeba paměti byla značná, ale předpokládám, že hlavní podíl mají knihovny. Ovšem zaujala mě možnost exportovat program z IDE v binární podobě. To považuji za potřebné rozšíření. Ale IDE píše, že tato funkce není pro ESP8266 podporována. Všiml jsem si, že IDE si ukládá do TEMP soubor něco.cpp.bin, tak jsem si myslel, že to je požadovaný binární soubor. Když jsem ho ovšem zkusil flashovacím programem nahrát do modulu, tak program nefungoval. Víte o tom něco prosím?

    #5122
    Aleš
    Účastník

    Když tedy nainstaluju to .json rozšíření do IDE 1.6.5, tak jak potom nahraju program do ESP8266? Když mi tam chybí programátor esptool?

    #5123
    jankop
    Účastník

    Proveď reset modulu s GPIO připojeným na GND. Pak z IDE normálně nahraj program.

    #5124
    Aleš
    Účastník

    Nojo. Ono to fakt funguje 🙂 Já jsem si myslel, že se to musí programovat přes esptool. Každopádně k tvému dotazu. Mám IDE verzi 1.6.6, a tam normálně export do binárky jde. Dík 🙂

    #5126
    jankop
    Účastník

    No já věřím, že export BIN v 1.6.6. funguje. Ale já mluvím o verzi 1.6.5. ve spojení s modulem ESP8266.

    #5128
    taunt
    Účastník

    Tak problém z velké části vyřešen. Gigabyte deska nestíhá napájet více USB portů, než asi dva flash disky. Flash firmvare po odpojení všech ostatních kabelů proběhl OK. Běžné AT příkazy, při kterých modul nenutím jít na wifi projdou v pořádku. Jakmile si sáhne na vysílač, tak se terminál kousne a USB porty přestanou komunikovat. Takže jdu řešit PC a neskutěčně nekvalitní nepájivé zkušební pole, které má takové přechodové odpory, že mu třívoltová logika dělá docela problémy.
    To Aleš: dík za odkaz na Vaše stránky, dobrá inspirace.

    #5130
    Aleš
    Účastník

    Tak si nainstaluj verzi 1.6.6. V čem je problém?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.