Close

měření doby mezi impulzy

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino měření doby mezi impulzy

  • Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel hcdady a poslední změna proběhla před 8 roky a 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3333
    hcdady
    Účastník

    Zdravím všechny příznivce arduina, mám jako amatér dotaz na zkušené. Řeším takový malý problém. Potřeboval bych z analogového tachografu získat dráhu potažmo rychlost. Výstupy z tachografu jsou jsou třeba b8 což je 4 impulzy/metr. Vozidlo se pohybuje zhruba 55 metrů/minutu. Takže to vychází zhruba 3,5 impulzu/sekundu.
    Potřeboval bych kvůli přesnosti měřit nejspíš délku mezi impulzy a z toho si vypočítám dráhu. Který příkaz by jste použily? Příkaz PulseIn(pin, HIGH) nic nedetekuje. A jestli jsem to dobře pochopil tak by měl vracet dobu trvání v mikrosekundach mezi polohami HIGH.
    Za jakoukoliv pomoc předem děkuji

    #3359
    Aleš
    Účastník

    Hledej měření otáček. Např. https://playground.arduino.cc/Main/ReadingRPM Použij z toho funkci pro snímání pulzů, a výpočet vzdálenosti si k tomu dodělej.

    #3446
    hcdady
    Účastník

    Děkuji za radu něco podobného jsem zkoušel, ale mám problém, že Atachinterupt mě načítá pulzy i když stroj stojí takže teoreticky tachograf by neměl nic vysílat. Ale hlavně počet otáček nevysílá stabilně. Chvíly je tam 0 pak tam lítá v rozmezí 500 – 4500 otáček. Zkoušel jsem měnit režimy z FALLING na RISING, LOW, CHANGE, ale žádná změna. Nevíte kde dělám chybu. David

    #3463
    Aleš
    Účastník

    Asi by to chtělo osciloskop, a podívat se, jak ty impulzy vypadají. Jestli to měří i když stroj stojí, tak tam bude nějaké rušení. Zkus na drát přidat odpor 1-5K na +5V, výstup z tachografu může mít otevřený kolektor.
    K čemu se ten výstup z tachografu jinak používá?

    #3465
    hcdady
    Účastník

    Zdravím popis konektoru je třeba tady strana 231
    http://aftermarket.continental-corporation.com.au/files/YVAVGLJ4T8/TU00-1318-0200302.pdf
    Používá se ke snímání dráhy, nejsem profík ale zjednodušeně používá se třeba k sypačům na zimní údržbu. Podle rychlosti vozidla dávkuje posyp soli na m2. (Čím rychleji jede vozidlo tím rychleji se točí hydromotory rozmetadla)
    No a k tomu rušení to mě připadá reálný, jen prosím tě ten odpor mám dát mezi (arduino pin2) a tachograf, Protože tachograf je napájen z automobilu 24V a z arudiem je propojený pouze na pin2.
    No teďka když na to koukám nemůže být problém, že tachograf vysílá 24v impulzy. Protože osciloskop jsem viděl jen na obrázku, tak nevím jestli u impulzů je důležitá voltáž.
    Za radu ještě jednou děkuji

    #3491
    Aleš
    Účastník

    Je to tam nějak divně popsané. Na str. 235 je „1.5 V …>9.5 V“ což nevím, jak je myšleno. Jestli 0 je 1.5V a 1 >9.5V. Musel by se tam dát asi odporový dělič. Zkusím se na ten manuál zítra podívat, jestli tam něco najdu o hodnotách pulzů. Zkus změřit napětí normálním voltmetrem mezi kostrou a výstupem z tachografu.

    #3508
    hcdady
    Účastník

    Tak se mi vrátilo vozidlo ze stavby tak jsem to zkoušel měřit.
    Při rychlosti 0 km/h ukazuje 0 V
    při 40 km/h 1,3 V
    při 60 km/h 1,9 V
    při 80 km/h 2,5 V
    a víc rychlosti jedině cestou ze skály, ale každopádně tachograf je do 125km/h, tak předpokládám, že maximum by mohlo být do 5 V.
    A musím říct, že voltmetr ukazuje pěkně plynule podle rychlosti plynule stoupají nebo klesají volty.

    Ještě mě napadlo u attachinterupt se u una používají 2 piny 2 na 0 a 3 na 1, 2 mě házela nesmysli a 3 neukazovala nic, já ještě zkusím nějaké pokusy na pinu 3. Nebo je jedno který použiji.

    #3509
    Aleš
    Účastník

    Je jedno, který pin použiješ. GND Arduina a tachografu doufám propojené máš ;-). Na straně 246 píšou, že pulzy by měly být 0-3,2V Zkus zapojit GND na GND, B8 na nějaký pin a odpor 1-5k mezi ten B8 a +5V z Arduina.

    #3533
    hcdady
    Účastník

    Zdravím tak jsem to zkusil. Propojil jsem kostry a připojil jsem +5 ale měl jsem jen 1k odpor. (zkusím koupit větší)
    Každopádně ruchy tam jsou když připojím +5V přes 1K odpor tak mnohonásobně vyšší. Ale přišel jsem na jednu věc, že ruchy začnou až při nastartování vozidla, nejspíš asi dobíjení automobilu, protože když zapnu zapalování tak svítí 0, ale jakmile nastartuji tak to skáče. Zkoušel jsem rozpojit kostry a přijde mi že na to nemá vliv.
    Ještě mě napadlo že až bude příležitost tak zkusím vozidlo pustit pod kopec bez motoru jestli to bude ukazovat správně

    #3534
    Aleš
    Účastník

    Kostry musí být propojeny každopádně. Ale to rušení od dobíjení bude asi problém. Proto budou pulzy tak zkreslené. Zkuste ještě napájet arduino z nějaké baterie. Změna odporu asi nepomůže 🙁

    #3756
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, tak je to opravdu dobíjením, ale je zajímavé, že na automobilu jsou motory 2 jeden hlavní automobilu a druhý menší pro pohon nástavby a u něj to rušení je minimální. Chtěl jsem se zeptat jestli by nešlo udělat nějaký obvod pro odrušení šumů z alternátorů. Zkusím ještě poptat výrobce na odrušení přímo na alternátor.

    #3757
    hcdady
    Účastník

    Dobrý den, ještě jeden dotaz myslíte, že kdybych tam vložil dělič impulzů jako něco takového http://www.matt.pl/files/18857/MATT-ULT001-1107.1.0.0-PS4_EN.pdf,
    že by to pomohlo.¨
    Za pomoc děkuji David

    #3759
    Aleš
    Účastník

    Auto se odrušuje strašně blbě 🙁 Zkusit nějaké cívky a kondenzátory, co nejblíže k napájení Arduina. A hlavně co nekratší ten datový drát. Všecny vodiče omotat okolo něčeho takového: http://cz.rs-online.com/web/c/pasivni-soucasti/feritova-jadra/feritove-trubicky/
    Pro napájení použít „auto adaptér„, ale podívat se dovnitř, jestli je osazený nějakým MC34063 obvodem. Ten dokáže docela rušení také potlačit. Chce to dělat pokusy, když není osciloskop 🙁

    #4798
    hcdady
    Účastník

    Zdravím tak po spoustech pokusů jen tak od boku co mi kdo poradil se mi to stále nepodařilo, začal jsem přemýšlet o osciloskopu a chtěl bych se zeptat myslíte, že něco takového
    http://www.dx.com/p/dso112-color-2-4-lcd-touch-screen-portable-2mhz-oscilloscope-without-battery-389066#.VhVd7nrtmko
    má vůbec smysl kupovat, protože já osciloskop moc nevyužiji
    Za radu děkuji

    #4799
    hcdady
    Účastník

    Zdravím, tak ani po spoustu pokusů odrušení se mi to nějak nedaří a tak začínám přemýšlet o osciloskopu a chtěl bych se zeptat jestli něco takového
    http://www.dx.com/p/dso112-color-2-4-lcd-touch-screen-portable-2mhz-oscilloscope-without-battery-389066#.VhVd7nrtmko
    má vůbec smysl kupovat, protože jinak osciloskop já asi moc nevyužiji

    Za radu děkuji

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.