Close

Několikanásobný příjem IR

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Několikanásobný příjem IR

Označeno štítky: , , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Aleš a poslední změna proběhla před 8 roky a 6 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4088
    caldrl
    Účastník

    Ahoj,

    Aktuálně pracuji na projektu (to by bylo dlouhé story :D), kde potřebuji přijímat IR signály z více IR přijímačů (až 10).

    Už jsem si sestrojil prototyp s IRRemote, který přijímá z jednoho IR přijímače, a data (HEX stringy) posílá do počítače (tam tvořím aplikaci).

    Jak jsem ale psal výše – pro nasazení potřebuji relativně spolehlivý a rychlý příjem z několika IR (samotné IR přijímače ale nebudou tak daleko od sebe).

    Nápad
    Napadlo mě teda, že bych udělal „přijímací moduly“ – že bych udělal jen malý modul s Atmega328, na kterém by byl napojen ten IR přijímač a jednoduchý kód na něm by přijímal IR a posílal to dále. Potom by bylo jedno „centrální arduino“, do kterého by byla „svedena“ data za všech přijímacích modulů. Toto Arduino by pak komunikovalo s PC, a obstarávalo ještě další věci.

    Není mi ale jasné, jak ty přijímací moduly propojit do jednoho centrálního Arduina. Nejjednodušší by bylo udělat nějaký sériový řetěz (jako tady http://bit.ly/1JcQe55). Nebo je taky možnost I2C…

    Chtěl bych se „poradit“, co by bylo takové nejsprávnější řešení. (aby to nebyl nějaký bullshit :D).

    Děkuji za případné rady 🙂

    #4760
    Dan
    Účastník

    V první chvíli mne napadlo také I2C, což se mi zdá nejelegantnější. viz: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/MasterWriter

    #4782
    Aleš
    Účastník

    V zadání není moc údajů. „Přijímače nebudou daleko od sebe“, jak často budou komunikovat, jestli budou komunikovat všechna najednou, jaká je potřeba spolehlivost, atd.
    Budou tak blízko, že by se mohly navzájem ovlivňovat? Nemohlo by být několik přijímačů na jednom Arduinu? Nedala by se použít jiná komunikace než nespolehlivé IR?
    Navrhovaná I2C sběrnice je sice použitelná, ale jenom na pár metrů při jednom kabelu. Pokud napojíte několik delších paralelních kabelů, tak to přestane fungovat. Maximální kapacita vedení může být 400pF při snížení komunikační rychlosti na minimum. Zkusit omezit počet Arduin, která budou přijímat IR signál.
    Další řešení jsou asi ethernet – celkem spolehlivé, nebo WiFi (ESP8266). Případně popřemýšlet, jestli je potřeba ten IR přenos, jestli by nebylo možné se napíchnout přímo do vysílače toho IR signálu.
    Pro příjem IR signálu se používá něco jako SFH506, což je IR přijímač, ze kterého už leze přímo digitální signál, ořezaný od nosného kmitočtu. Možná by stálo za to vyzkoušet, na jak dlouhý kabel by se dal připojit, aby z něj bylo ještě možné přečíst správné údaje. Řekl bych, že to bude větší vzdálenost, než komunikace po I2C sběrnici mezi Arduinama. 🙂

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.