Close

Pajka s tavidlem

Úvodní stránka Fórum Hardware Elektronika obecně Pajka s tavidlem

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Aleš a poslední změna proběhla před 7 roky a 11 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #7019
    ArduXPP
    Účastník

    Nevím jestli to patří zrovna sem, ale koupil jsem si tuto variantu místo kalafuny.
    Zrovna jsem něco dělal, u jedné součástky a všiml jsem si po práci, že mám na stole tvrdé malé trny. Taky jsem měl zašpiněný ten předmět. Jestli neumím pájet nebo dělám něco blbě. Jde mi o to, že abych ty částečky nevdechl, jinak používám ochranné brýle , ale ústa nemám zakryté. Paječku vždy když tam něco zůstane utřu .

    #7043
    Aleš
    Účastník

    Tvrdé malé trny bude rozprskané tavidlo, které po vychladnutí ztvrdlo.
    Podle mých 35ti letých zkušeností se bez kalafuny pájet nedá. V pájce s tavidlem je tavidla málo, a spoj je potom nekvalitní. Takže koupit kalafunu, nejlepší je z drogerie kalafuna na prase. Nasypat do nějakého kalíšku, nejlépe kovového, aby se nepálil při dotyku s páječkou. Na chvilku kalíšek s kalafunou strčit pod lampičku s normální 100W žárovkou, a nechat ji spéct dohromady (nepřipálit).
    Po pájení potom tišťák omýt izopropylem, pokud tam zbytky kalafuny esteticky vadí. Já to většinou nesmývám, protože kalafuna není agresivní, a na spojích nevadí.
    Nebo si koupit tekuté tavidlo. S tím je ale práce o hodně horší, člověk se neubrání upatlání rukou, stolu, atd. Většina tekutých tavidel se MUSÍ po pájení omýt, protože je agresívní, a po čase by spoj zoxidoval.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.