Close

pripojenie senzorov

Úvodní stránka Fórum Hardware Sběrnice pripojenie senzorov

Označeno štítky: ,

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11113
    Fx
    Účastník

    Zdravim,
    zvazujem pre znameho jeden projekt, ktory podla vsetkeho bude vyzadovat pripojenie viacerych senzorov na vzdialenost niekolko metrov alebo niekolko malo desiatok metrov. Bezdrotove pripojenie neprichadza do uvahy, kabel ano. Vedel by niekto poradit, ako toto vyriesit?

    #11114
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    No otázka je jakých senzorů a jakými protokoly komunikují. První otázka je asi ohledně hardwarového řešení. To je asi na každém zvlášť, já si třeba oblíbil konektory RJ12 a k nim kabely. Je to vše poměrně levné a dobře funkční. Softwarové řešení se bude odvíjet od toho jak pracují ty senzory. Na přenos dat by se dala použít třeba RS485, tou se dá přenášet na stovky metrů, ale ty senzory budou nejspíše komunikovat přes I2C, SPI nebo RS232. U I2C je limit podle kapacity, myslím že drát by neměl mít víc jak 200pF. RS232 se dá vytáhnout snad až na desítky metrů ale nevím jak funkční pak bude.

    Jak říkám je to spíš na vás a na senzorech…

    V.

    #11115
    Fx
    Účastník

    Presne – tie senzory sa robia s I2C aj s SPI. Neviem, co by bolo vhodnejsie. Pravdepodobne pojde minimalne o 2x BME280 (potreba merat relativne presne tlak, teplotu a vlhkost a porovnat ich) a asi aj par dalsich (este nie je jasny uplny zoznam). Nebolo by vhodne, aby pri senzoroch bolo treba este nejake dodatocne napajanie – napr. pre prevodnik (leda cez PoE, ale to by to cele predrazilo a komplikovalo), len ak by sa inak nedalo. Fyzicky si to predstavujem cez ethernet kable.

    #11116
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Můžu tu ještě něco říct z vlastní zkušenosti. Přes etherneťák mám připojené senzory k meteostanici které taky komunikují přes i2c a onewire (BMP180, DTH22…). Kabel má přes 5m a senzory jsou napájené přímo přes dvojici drátů. Při proudech které senzory odebírají se prakticky nemusím bát o úbytek napětí na kabelech, při napětí 3.3V a proudu 10mA bych se o něj musel začít bát až na nějakých 100 metrech kabelu. Přenos dat je zatím také bezproblémový. To je moje vlastní zkušenost. Senzory bych klidně napájel po 2 libovolných kablících toho ethernetového kabelu. Možná by bylo lepší mít senzory napájené z vyššího napětí a mít u každého regulátor kdyby jste se bál o ten úpadek napětí. Nevím jak je to přesně s přenosem dat ale možná by pomohlo přenášet je také na vyšších napětích, tzn senzory by měli u sebe převodník z jejich 3.3V pracovního napětí třeba na 5V a naopak. U tohohle ale opravdu nevím jestli by to pomohlo.

    #11117
    Fx
    Účastník

    Dakujem za rady. Zídu sa!

    #11122
    posjirka
    Účastník

    já bych použil wifi modul esp8266 u každého čidla (ten tech 10 m zvládne), nebo použít třeba arduino mini jako převodníky různých čidelna např.i2C nebo RS485.

    #11124
    Fx
    Účastník

    Wi-Fi neprichadza vobec do uvahy (hruba zelezobetonova konstrukcia). Uvidim, ci nepostaci I2C (teda, ak sa to vobec bude realizovat). Ale vdaka za radu.

    #11125
    posjirka
    Účastník

    a one wire sběrnice ?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.