Close

Spínání motorku 230V AC (jak odladit rušení)

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Spínání motorku 230V AC (jak odladit rušení)

  • Toto téma obsahuje celkem 12 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel TgmMrrCZ a poslední změna proběhla před 7 roky a 4 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • #8771
    TgmMrrCZ
    Účastník

    Zdarek vespolek,
    Vaše forum už chvíli sleduju, leccos sem okoukal, ale teďka sem v pasti z který se už přes tejden nemůžu vyhrabat.

    Mám 2 arduina, jedno hlavní měří, druhý slouží pro obsluhu výstupů, spojený jsou přes I2C, přenos běží všechno ok. Když ultrazvuk zahlásí málo vody tak pošle signál do druhýho který má sepnout čerpadlo pro doplnění. Softwarově všechno ok, akorát problém je stabilita. Občas se Arduino sekne a je třeba ručně resetovat.

    Z druhýho Arduina mám výstup na IRFZ44N, to ovládá 12V DC relé které spíná 230V AC / 8W zahradní čerpadlo. Když od relé odpojím čerpadlo tak je vše ok, se zátěží se dějou brikule.

    Co jsem zatím zjistil : Problém je na 100% v indukci kterou produkuje motor při zapnutí nebo vypnutí, dobře je to slyšet v reproduktorech od pc jak v nich docela hlasitě lupne.

    Prý se to řeší RC článkem, v angličtině „Snubber“. A tady začínám tápat.
    1. Na Wikipedii je RC zapojený paralelně se spínačem, ale na druhou stranu sem našel i hodně zapojení kde se RC zapojí paralelně mezi fázi a nulu. Podle Wiki bych tedy měl mít pro vodič fáze a nuly RC každý zvlášť?

    Známý mi půjčil RC člen pro 3f stroje, typ 23004 od firmy Murr. Zapojuje se přímo na fáze. Když sem zapojil 2 vývody paralelně mezi fázi a nulu, třetí sem nechal viset ve vzduchu tak se to trochu zlepšilo, pak sem se dočetl že je důležitý mít RC co nejblíž motoru. Vzhledem k tomu že je to ponorné čerpadlo tak sem rozpáral kabel asi 30 cm od motoru (nad vodou) a tam to připojil. V tu chvíli odpadlo asi 90% záseků.

    2. Můžu zkusit dát RC přímo na motor, a nějakým epoxidem to zalít, má vzdálenost opravdu tak zásadní vliv?

    Na anglických forech taky docela řeší výkon toho odporu v RC článku, prý žádný 0,25W ale aspoň 1W nebo 2W. V tomhle fakt netuším.

    Taky sem našel spoustu odkazů na Snubber od firmy Red lion, ale to je v Evropě asi nedostupná součástka, nejblíž co sem našel byl kompenzátor od ABB, typ
    6899-0-0231, už mám ho objednanej, ale vzhledem k tomu že jsou tam asi jenom 2 součástky tak mi 250 přijde docela dost..

    Budu moc rád za jakékoli informace jak se zbavit těch špiček, sám sem už v koncích a nevím co dál. Nejhorší je ta nepravidelnost, v testovacím režimu kdy čerpadlo spíná cca každých 20 sekund běží celý zařízení někdy 5 minut, někdy hodinu, ale vždycky skončí zastavením programu 🙁

    #8774
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Zajímavý je že je indukce tak velká, a že něco takového může zaseknout arduino. Předpokládám že zdroj toho zaseknutí bude napájení arduina ze sítě. Nemohl by pomoci třeba DC/DC izolovaný měnič před arduinem nebo zenerova dioda jako svodič těchto špiček na zem? Abych řekl pravdu tak o indukci moc nevím a ty rady co jsem napsal neřeší praskání v reproduktorech a další problémy. Mohlo by to ale vyřešit resety arduina.
    Držím palce ?

    #8775
    Luke_CZ
    Účastník

    A co to oddělit optočlenem a tím spínat ten MOSFET?

    #8776
    Aleš
    Účastník

    Zkoušel jste ta arduina napájet z baterek? Jak se to bude chovat?

    #8777
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Přesně tak. Chtělo by to zjistit co to resetuje a případně to izolovat od AC.

    #8778
    Luke_CZ
    Účastník

    Takže:
    1, odrušení elektromotoru – ano řeší se RC členem
    2, napájení arduina – jak to máš řešený? Bez schématu ti těžko někdo poradí, vypadává to při sepnutí, nebo vypnutí?
    3, spínání AC – určitě dej galvanické oddělení (optočlen, relé)

    #8784
    TgmMrrCZ
    Účastník

    Páni, přijdu z oběda na odpolední a takovejch odpovědí 🙂

    Udělám takovej malej výcuc, vím že je to dlouhý ale všechny věci o kterých píšete tam jsou, takže TL:DR :

    Výstup z Arduina => mosfet => 12V DC relé => Pumpa 230V. Cívka relé je napájena z trafa 230/12 které napájí obě Arduina, přes relé je to oddělené od 230V. Na výstupu z relé mám zásuvku, když z ní vyndám čerpadlo relé cvaká a čipy běží (repro nelupe). S lampičkou místo čerpadla – 60W odporová zátěž se taky nic neděje.

    Schéma dodám za pár chvil, jsem v práci a každou chvíli po mě někdo něco chce 🙂

    PS : Tahle chybka s indukční zátěží není až zas tak neobvyklá, na netu se to docela řeší ale já sem zatim nenašel nic spolehlivýho.
    https://www.google.cz/search?q=arduino+freeze+230v&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=zYT_V4SUJ6Hs8weh6KbIBA

    #8786
    TgmMrrCZ
    Účastník

    Asi takhle :
    http://imgur.com/a/8Ea5S
    HRUBÉ schéma

    Baterku na 12V nějakou mám tak to zkusím napájet přes ní. Chápu to správně, že navrhujete aby sem jí tam měl napořád a ona pak vlastně bude dělat oddělení od trafa 230V přes které se asi nese to rušení?

    #8788
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Prokoukl jsem ňejaká ta fóra a zkusil bych přinejmenším několik věcí. Hlavně asi ten optoizolátor jak psali ostatní. Mimochodem pokud je indukce z cívky na relé, mohlo by být dobré řešení SSR relé. To by se mělo indukce zbavit nadobro. Jinak kondík a feritové jádro (snad je to tak česky) by mohli taky pomoct.
    Schéma vypadá jako úplnej standard.
    Edit: To rušení by se mohlo k procesoru dostávat i z cívky relé. Doporučil bych odizolovat to relé a pak se uvidí.

    #8791
    Aleš
    Účastník

    Baterku jsem myslel jenom na vyzkoušení. Tím se zjistí, kudy se to rušení do arduina dostává.

    #8794
    TgmMrrCZ
    Účastník

    Po rozmluvě s jedním známým co se živí návrhem masážních van zkusím dostat RC člen opravdu přímo na motor. Ve vodě se prý EM nešíří, ale i těch cca 30cm kabelu co koukalo z nádrže funguje jako anténa která šíří EM pulzy všude.

    Ještě jednou, není problém s relé ani jeho cívkou, to je všechno vyzkoušené. Jde o rušení z toho motorku při zapnutí/vypnutí.

    Vojta : Feritové jádro je takovej ten váleček co bejvá u monitoru, televize atd na flexošňůře?

    #8796
    Vojtěch Vosáhlo
    Účastník

    Tak supr, pak napiš jestli to pomohlo, já myslel že je rušení z relé…
    Dík, vím co ferit je ale nebyl jsem si jistej jak je to v češtině, znám to hlavně v angličtině ?

    #9357
    TgmMrrCZ
    Účastník

    Zdarek vespolek,
    drobet sem zapoměl na tohle forum tak Vám chtěl ukázat jak sem se stím popasoval 🙂

    Místo relé používám triak BT138 který řídí optočlen MOC3041M. Ten má tu super vlastnost že vypíná při průchodu sinusovky nulou, nevim jestli i zapíná ale s timhle zapojením nemám prozatím žádnej problém, klep klep na zuby 🙂

    Spínání 230V AC
    link

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.