Close

Spojení více arduino pomocí wifi

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Spojení více arduino pomocí wifi

Označeno štítky: , , , , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Aleš a poslední změna proběhla před 9 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2914
    tribal.cz
    Účastník

    Zdravím předem chci upozornit že vím jak spojit arduina do jednoho funkční celku. Ale teď k mému problému stavím si „digitální“ barák (nic světoborného, termostaty a různé mini pomocníčky do domácnosti. Půjde-li vše dobře vše rozšířím a zveřejním), vše má své místo jako backend a zároveň hlavní řídící jednotu jsem se rozhodl využít arduino mega které by mělo mít dostatek paměti pro veškeré knihovny a záložní ovládací dotykový displej. Jako frontend využiji raspberry pi b+, až do teď nevidím žádný problém až na to že chci jednotlivé moduly vytvořit z dalších desek arduino pro mini. Každé se svým vlastním displejem (ne vždy dotykovým). A jelikož nechci doma tahat desítky metrů drátů tak mě napadalo využít zasíťování které doma mám. Je tedy nějak možné využít wifi sít wifi shieldy/moduly k propojení veškerých arduino desek.

    #2919
    Aleš
    Účastník

    Myslím, že propojit to pomocí modulů ESP8266 nebude vůbec žádný problém (pokud tedy nebude problém s dostupností WiFi signálu). Ty moduly dokonce umí po aplikaci příslušného firmware a připojení DS18B20 načítat údaje z tohoto čidla a odesílat je přes WiFi (bez Arduina). Jednotlivé moduly se budou připojovat k nějakému AP, ze kterého to půjde do počítače, který to bude zpracovávat (RPi?).

    #2920
    tribal.cz
    Účastník

    Takhle dá se to rozdělit na server a klient. Server se skládá ze dvou částí, backend(arduino mega) a frontend(RPI) které jsou na pevno spojeny usb kabelem. Dále jsou zde klienti v podobě arduino pro mini které odesílají surová data( + mají další funkce) která výkonnější a na paměť bohatší mega zpracuje a odešle za a) do RPI kde se data ukládají do logů a za b) zpět do klientů kde se na displeji zobrazují již zpracovaná data. Vím odesílání zpět klientům je možná zbytečné ale je to kvůli úspoře kódu aby v mini pro zbyl dostatek prostoru na vše ostatní. A dostupnost wifi je po celém prostoru na vynikající úrovni klesne maximálně na nějakých 75 – 80%. Takže ano jednotlivé moduly se budou připojovat samostatně

    #2921
    tribal.cz
    Účastník

    Ještě k ESP8266 koukal jsem na specifikace a chápu to dobře že tento wifi modul lze použít i jako mikrokontrolér. připojit k němou třeba teplotně vlhkostní čidlo třeba RHT03 a odesílat tak data do jiného zařízení?

    #2923
    Aleš
    Účastník

    Jak jsem psal. Teplotní čidlo DS18B20 není problém, o RHT03 jsem nic nenašel. Hledej „NodeMCU LUA“

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.