Close

Zabudovani Arduina do automobilu

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Zabudovani Arduina do automobilu

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Aleš a poslední změna proběhla před 8 roky a 5 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4783
    Lucas
    Účastník

    Zdravim, mam v planu zabudovat Arduino do automobilu. Zaklad je vyresit napajeni. V automobilu je bezne dejme tomu 8 V (startovani) az 14 V (nabijeni baterie). Navic se pry muzou objevit spicky, ktere napeti na okamzik zvednou o desitky V. Mate s tim nekdo zkusenosti?

    Zatim to mam vymyslene tak, ze by na vstupu byl seriove odpor (cca 10R) a nasledne paralelne zenerova dioda (dejme tomu 20 V). To by melo napetove spicky oriznout na 20 V. Za tim by byl buck converter (mam objednany tento), ktery by to bez velkych ztrat prevadel na 5 V. (Jde mi i o spotrebu finalniho zarizeni, protoze pojede nepretrzite.) Techto 5 V bych na Arduino pripojil rovnou na pin 5V.

    Co myslite, bude to fungovat? Bude za buck converterem dostatecne stabilni napeti?

    #4788
    djvvv
    Účastník

    Pokud se nemýlím měla by postačit regulace s LM317.

    #4790
    Lucas
    Účastník

    Jak se to vezme. Fungovat by to asi fungovalo, ale jde mi i o efektivitu. A linearni regulator na tom zrovna dobre neni. Jelikoz prebytecne napeti premenuje na teplo, mel by v tomto pripade ucinnost cca 40 %. Chtel bych se dostat alespon na 80 %. Proto ten step-down menic…

    #4800
    Aleš
    Účastník

    Proč tak složitě? Proč tam nedáte rovnou něco takového:
    Car adapter

    #4821
    Lucas
    Účastník

    To je taky moznost. Uz mam objednany nejaky adapter, dalsi mam doma. S menici jsem na tom stejne. Takze to brzy promerim a uvidim, co bude nejefektivnejsi.

    Jeste dotaz. Bude vystup z adapteru do autozasuvky dostatecne stabilni na to, abych vystup privedl primo na Arduino pin 5V?

    #4822
    Aleš
    Účastník

    V těch autoadaptérech je na 99% MC34063A v katalogovém zapojení. Vůbec bych se nebál to připojit přímo na Arduino.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.